Gå til hovedindhold
Lokalt

Karl Johan mistede sin efterløn uden varsel: »Tæppet blev revet væk under mig«

17-02-2019 KL. 21:38
Empty

63-årige Karl Johan Jensen fra Ørum har fået frataget sin efterløn, fordi han for halvandet år siden søgte fem dage for sent. Foto: Pauli Vendelbo

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det seneste halve år har været et sandt mareridt for 63-årige Karl Johan Jensen fra Ørum.

Den hårde tid begyndte i august sidste år, da han fik en opringning fra sin A-kasse, HK.

- Jeg fik at vide, at de fra dags dato havde stoppet min efterløn. Da følte jeg, at tæppet blev revet væk under mig, og jeg var klar til at gå ud og hænge mig selv, siger Karl Johan Jensen.

Karl Johan Jensen har gennem sit liv arbejdet i mange forskellige brancher.

Han har blandt andet stået i butik, været på møbelfabrik, og arbejdet på slagteri, men han kom på dagpenge, da Nørhaven i Viborg gik konkurs.

I 2013 blev der ændret i dagpenge-reglerne, og Karl Johan Jensen kunne ikke længere få dagpenge.

I stedet blev han tilbudt en seniorordning.

Da Karl Johan Jensen var til samtale hos Skive Kommune i forbindelse med seniorordningen, fik han det indtryk, at han automatisk ville gå over på efterløn, når han fyldte 62.

Han blev også planmæssigt opsagt i seniorjobordningen fredag, inden han om lørdagen fyldte 62. Det var i august 2017.

Derfra fik han efterløn i et år, indtil der i forbindelse med revisionsgennemgang af sagerne hos HK blev fundet en fejl i Karl Johan Jensens sag.

Det viste sig, at Karl Johan Jensen ikke havde søgt om efterlønsbevis, inden han blev 62 år, som det kræves, når man er tilmeldt seniorordningen.

Derfor tog HK fra dag til dag efterlønnen fra ham.

- Det ramte mig fuldstændig. Jeg opgav at spise, og jeg kunne ikke sove om natten, for jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle få mit liv til at hænge sammen, siger Karl Johan Jensen.

Karl Johan Jensen føler sig svigtet af en sin A-kasse, som han har betalt ind til i flere end 40 år.

Han fik forud for sin 62-årige fødselsdag tilsendt en mail, hvori der stod, at han skulle være opmærksom på, at han først kunne udfylde og sende efterlønserklæringen til HK fra den dag, han er blevet 62.

Men det gælder ikke for dem, der er på seniorordning. De skal derimod have søgt om efterlønsbeviset, inden de fylder 62 år, ellers kan de ifølge reglerne ikke få deres efterløn.

Afsnittet om seniorordningen stod meget langt nede i mailen, efter der havde været en hel tom side.

Og Karl Johan Jensen havde ikke været opmærksom på det.

- Jeg søgte fem dage for sent ifølge HK, og så kan jeg ikke få fra den kasse, jeg har betalt til i så mange år. Jeg synes, at A-kassen har et ansvar overfor deres medlemmer. De burde informere mig noget tydeligere, og nu står jeg som lille mand mod systemet. Det er svigt på højeste plan, siger Karl Johan Jensen.

Karl Johan Jensen ankede afgørelsen, og han venter stadig på svar. Det gør HK også, og inden der forelægger et klart svar fra Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring, vil HK kun sige meget lidt.

- Vi er bekendte med sagen, og jeg vil understrege, at vi godt kan forstå, at det er en rigtig træls situation at stå i. Sagen ligger hos Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring, og vi afventer deres afgørelse, men vi hverken må eller kan udtale os i personsager. Generelt vil vi opfordre til, at hvis man er i tvivl om reglerne, så kontakt os i HK. Vi vil altid gerne hjælpe, siger Paw Northmann Lasota, der er udbetalingschef i HK A-kasse.

Indtil sagen får en juridisk afslutning, må Karl Johan Jensen leve af den mindre opsparing, han har.

Men hvis han taber sagen, er han nødsaget til at søge om kontanthjælp hos kommunen, selv om det heller ikke er en holdbar løsning.

- Jeg ved ikke, hvordan det skal gå, hvis jeg ender på kontanthjælp. Jeg kan ikke sidde i huset, og jeg kan heller ikke betale andre regninger. Jeg har haft det så skidt, og jeg har det stadig så skidt, at jeg ikke havde været her i dag, hvis der ikke var andre, jeg skyldte at være her for, lyder det fra Karl Johan Jensen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland