Lokalt

KCL bliver gjort klar: Her skal snart vaccineres 1000 mennesker om dagen

I næste uge - helt præcist på tirsdag 2. marts - åbner Region Midtjylland sit nye vaccinationscenter i Kulturcenter Limfjord (KCL) Skive.

I går, torsdag, begyndte regionens folk at rykke ind i lokalerne, der vederlagsfrit er stillet til rådighed af KCL.

Der kommer flag og skilte op ved indgang B på Skyttevej, som markerer, at det altså er her, man skal gå ind for at blive vaccineret.

Oversygeplejerske Ann Bossen Herling, der står i spidsen for test og vaccinationer under Hospitalsenhed Midt, er rigtig glad for rammerne: Tilkørselsforholdene er perfekte. Der er rigtig mange p-pladser. Der er ingen trapper, som gangbesværede skal op ad. Og der er god på plads indenfor til en opmarch-kø, hvor folk kan stå med god afstand, inden de lukkes videre ind i de »hellige vaccine-haller«.

Selve vaccinationerne finder sted inde i den sal, der kaldes »Sundsøre-salen«. Her er der nu opstillet seks bokse. Det bliver således muligt at massevaccinere borgerne i seks parallelle spor. I hver boks kan der vaccineres op mod 20 borgere i timen, når flowet for alvor kører.

Der er med andre ord i gennemsnit tre minutter per borger til at sætte sig ned på stolen, blotte skulderen og svare på spørgsmål, mens personalet klargør dosen og sprøjten og tilsidst stikker nålen i.

Det er derfor en absolut fordel, hvis borgeren ikke er iført alt for mange jakker og trøjer, som der først skal bruges tid på at tage af.

- Vi vil gerne, at man kommer i vaccinevenligt tøj, siger Ann Herling.

Med seks bokse er der altså kapacitet til at vaccinere op mod 120 borgere i timen i KCL.

Så hurtigt kommer det dog ikke til at gå til at begynde med.

- Vi kører ikke fuld skrue fra starten, siger Ann Herling.

For der er jo lige det der med, at landet stadig ikke får så mange doser fra producenterne, som vi kunne ønske os.

- Vi har ikke flere end 126 vacciner per dag i næste uge. Vi får ikke tildelt flere, siger Ann Herling, som tilføjer, at det sådan set er fint nok med en vis indkøringsperiode, inden man kører 100 procent.

Men når doserne er til det, vil man i KCL kunne nå at vaccinere godt og vel 1000 borgere dagligt indenfor en åbningstid fordelt på de fem hverdage.

Det er svært at spå - især om mængden af fremtidens vaccine- leverancer - men Ann Herlings umiddelbare forventning er, at vi nok nærmer os 1. april, før der er doser nok til at massevaccinere 1000 borgere dagligt.

Hvis der er doser nok til det, kan regionen på længere sigt vælge at opskalere og vaccinere endnu flere i KCL end de cirka 5000 om ugen, der lige nu lægges op til.

Ann Herling forklarer, at man i så fald kan enten udvide åbningstiden til også at omfatte weekend eller eventuelt udvide antallet af spor.

Den målgruppe, som nu får åbnet op for at blive vaccineret (her taler vi stadig om de absolut ældste generationer) kan allerede nu gå på nettet og booke tider.

Lige nu er der som bekendt to gældende vacciner i spil herhjemme, hvoraf den fra Pfizer-BioNTech giver nogle logistiske udfordringer, idet den som bekendt skal opbevares ved ekstreme kuldegrader og kun kan holde sig optøet i køleskab i fem dage. Et køleskab er således en essentiel hvidevare i KCL i den kommende tid.

Ann Herling siger om vaccinerne fra Pfizer-BioNTech:

- Vi får dem bragt optøet fra vores hovedapotek i regionen.

Lige som ved corona-teststederne må man ikke møde op i for god tid, pointerer Ann Herling.

Når man ankommer, skanner man sit sundhedskort ligesom ved egen læge.

Så får man tildelt et nummer og sætter sig i et venteområde, indtil man bliver kaldt ind i »Sundsøre-salen«.

Når man så har fået stikket, bliver man siddende i det store observationsområde.

- Der er altid en læge eller sygeplejerske, som observerer og er på forkant, hvis man er ved at blive dårlig, oplyser Ann Herling.

Man skal sidde i observationsområdet i 15 minutter.

Hvis man eksempelvis har fået tildelt nummer 33 i vaccinekøen, viser en skærm på væggen efter 15 minutter, at nu må nummer 33 godt rejse sig og forlade KCL.

De mennesker, der står for at vaccinere, er erfarne sundhedsfolk, som har meldt sig i en jobbank.

- Der er mange pensionerede læger iblandt. Det er helt fantastisk, siger Ann Herling og understreger i samme åndedrag, at der også er en del pensionerede sygeplejersker - eller sygeplejersker, som af den ene eller anden grund er på orlov,

- Vi har et virkeligt dedikeret crew, fastslår Ann Herling.

Vaccinecentret Skive hører ledelsesmæssigt under Viborg, men med en daglig koordinator i Skive, som har det daglige ansvar for driften.

Der er seks spor, så der hele tiden kan vaccineres seks personer på samme tid.
Oversygeplejerske Ann Herling viser den del af »Sundsøre-salen« i KCL, hvor de vaccinerede skal sidde i 15 minutter under observation i tilfælde af, at nogle skulle gå hen og blive dårlige umiddelbart efter stikket. Det er vigtigt, at der er plads til forholdsvis mange i dette område, så det ikke bliver en flaskehals for vaccinationerne, der i sig selv ikke tager mange minutter. Nede på endevæggen kommer en skærm op, som informerer den enkelte borger - via borgerens tildelte nummer - at nu er der gået 15 minutter, og man bedes forlade lokalet.
Elektrikerne var i fuld gang med installationerne, da Skive Folkeblad kiggede forbi torsdag eftermiddag.
Paller med handsker, mundbind, sprøjter og alt muligt andet essentielt udstyr i forbindelser med vaccinationer ruller i disse dage ind i KCL.