Gå til hovedindhold
Debat

KCL/Skive Theater-luftkastellet

18-05-2019 KL. 08:41
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Skiveegnen er i denne uge blevet fattigere. Fattigere på kultur og på habitus.

Det kulturelle monopol jævnfør KCL og Skive Theater sammenlægningen, som efter KCLs og kommunens udsagn skulle styrke vores kulturelle udgangspunkt, bevirker imidlertid fuldstændigt det modsatte, og det er nemt at redegøre for.

Modsat af, hvad der påstås, så bruger hverken Viborg eller Holstebro dén model man nu indfører i Skive. Deres modeller beror på samarbejde, ikke sammenlægninger.

I Viborg har man et godt booking- og markedsføringssamarbejde imellem Palletten og Tinghallen, men hver huse har hver især deres selskab, ledelse og struktur. Selvom man nu lægger disse to under samme tag, er det på ingen måder ensbetydende med, at de skal driftes sammen fremadrettet. Det er en bevidst vildfarelse. De er i særdeleshed adskilte.

I Holstebro gælder samme vilkår. Her samarbejder de omkring markedsføring og booking. Musikteatret og Black Box står ikke til sammenligning med Skive. Black Box er et danse/teater foretagende, ikke et spillested.

For begge byer gælder det, at der er mange andre kultur/spillesteder i byen, så konkurrencen er stadig fri, hvor i Skive vil der være 100% monopol, såfremt KCL og Skive Theater lægges sammen.

Forskellen på eks. Tinghallen og KCL er, at kapaciteten er væsentlig større i Tinghallen. Det betyder, at de arrangementer man gennemfører i KCL med kalkuleret underskud til sammenligning i Tinghallen kan gennemføres med en 0 kalkulering. Kapaciteten er ganske enkelt større i Viborg og Holstebro, og den manglende kapacitet i Skive og det kalkulerede underskud slider på skatteborgernes penge og tillid.

Økonomien for Viborg og Holstebro på arrangementsdelen ligger sandsynligvis på ca. det femdobbelte af KCL, så hvad er lige vores konkurrenceparameter? Det er en illusion og en vidtløftig ide at vi kan konkurrere med disse byer. KCL har ikke økonomien eller gæstegrundlaget til det.

I hele snakken om monopol forsvinder Skive Theater desuden fra radaren. Man har helt glemt husets primære funktion - at åbne dørene for kultur, vækstlaget og kulturelle samarbejder. Skive Theater er ligegyldigt på markedet i det større regionale perspektiv.

Skatteborgerne har både måttet betale ved Skive Festivals og KCL´s konkurs tidligere. Hvis skatteborgerne igen må betale regningen for kuldsejlede kulturprojekter, risikerer hele opbakningen til den lokale kulturstøtte at erodere, og tilliden til institutionerne og kommunen vil svækkes.

Vil skatteyderne kunne spare penge på sammenlægningen, eller hvad er argumentet? Hvordan nyder borgeren gavn af det? Hvordan nyder teatret gavn af det? Kan man købe mere kultur ind til teatret, som følge af sammenlægningen? Er ideen målbar? Disse spørgsmål har slet ikke været en del af den offentlige debat, men burde være det.

Det er bestemt vigtigt at vi har ambitioner på det kulturelle område, og også plads til at slå ud med armene. Men vi skal også bevare en grad af realisme. Så ligesom Skive hverken bliver kendt som en stor havneby eller for sin lufthavn, kommer byen sandsynligvis heller ikke til at overbyde større nabobyer i kulturtilbud, som har større kapacitet, befolkningsgrundlag og købekraft. Det er en dyr vision at finansiere, og igen, hvad har det med Skive Theater at gøre?

Man har fejlagtigt fået den opfattelse, at den frie konkurrence skader kulturen i Skive. Det forholder sig fuldstændigt omvendt. Skive vil blive fattigere på kultur i tilfælde af monopol.

Forestil jer at Rasmus Seebachs booker kun har én indgangsvinkel til Skive. Via KCL. Det betyder, at der er én person i Skive, der afgør om Skive får mulighed for at opleve Rasmus Seebach eller ej. Som det er nu i Skive og ligeså Viborg og Holstebro - så har Rasmus Seebachs booker mulighed for at kontakte andre spillesteder i byen, såfremt den første afslår. Ønsker man virkelig at én person i Skive skal være smagsdommer og enevældig i forhold til, hvilken kultur Skibonitterne skal opleve?

Risikoen for at man ville se byens to kulturelle fyrtårne udkonkurrere hinanden virker ikke umiddelbart overhængende. Indtil nu har man holdt KCL og Skive Theater adskilte, og vi har ikke oplevet eksempler på, at dette kom nogen af de to institutioner eller byens kulturudbud til skade, tværtimod. Hvis de først bliver lagt sammen, så skal der sikkert en skandale eller et meget godt argument til at skille det ad igen. Tværtimod er der god grundlag for at stå stærkere i et samarbejde imellem to parter.

At sammenlægge KCL og Skive Theater er dermed svaret på et behov som ikke findes i byen eller hos borgerne – eller hos kulturaktører for den sags skyld. Det er en løsning som ingen har efterspurgt, udover KCLs bestyrelse og nye ledelse, og det kan i værste fald blive begyndelsen til en svækkelse af Skive Theater, som vil føre til en svækkelse af hele midtbyens liv og sjæl, der i forvejen vil blive kraftigt udfordret de kommende år af den demografiske forandring og detailhandelens vigende omsætning, og deraf medfølgende butiksdød.

Måske er egnens kulturliv helt underordnet i beslutningen. Måske træffes beslutningen på et helt andet overordnet forhandlingsgrundlag. Sådan er politik. Det må vi alle acceptere. Men er nærværende kompromis i så fald så vigtigt, at man vil risikere alt ovenstående og er villig til at forsvare de åbenlyse risici overfor borgeren?

Mange hilsner

Charlotte Danefeld,

tidligere formand for

Kulturelt Samråd Skive,

tidligere arrangør

af Skive Festival,

Nyvej 1,

7840 Højslev

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

13-årig blev snydt på nettet: Nu får han sin Playstation 4 alligevel 13-årig blev snydt på nettet: Nu får han sin Playstation 4 alligevel

Lokalt

Lokalt ældrecenter frikendt i sag om dødsfald Lokalt ældrecenter frikendt i sag om dødsfald

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland