Gå til hovedindhold
Ritzau Udland

Kinas præsident: Der er ingen vindere af en handelskrig

17-11-2018 KL. 05:00
Kinas præsident, Xi Jinping, tager afstand fra USA's handelspolitik i en tale ved Apec-topmødet i Port Moresby i Papua Ny Guinea. USA's vicepræsident svarer igen med trusler om yderligere toldsatser.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Kinas præsident, Xi Jinping, fordømmer USA's handelspolitik forud for et topmøde, hvor handelskrisen mellem USA og Kina forventes at præge dagsordenen.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi skal sige nej til protektionisme og enegang, lyder det lørdag fra præsidenten i en tale.

- Forsøg på at bygge barrierer og stoppe tætte økonomiske bånd arbejder imod de økonomiske love og historiens tendenser. Det er en kortsigtet tilgang, som er dømt til at fejle.

Ordene falder i forbindelse med åbningen af weekendens Apec-topmøde i Papua Ny Guinea.

Apec (Asia-Pacific Economic Cooperation) er en økonomisk og politisk samarbejdsorganisation for 21 lande ved Stillehavet og i Asien.

USA og Kina har bekriget hinanden på handel gennem det meste af 2018.

Handelsstriden mellem de to Apec-medlemmer har fået eksperter til at advare om katastrofale følger for den globale økonomi.

Xi Jinping advarer mod en øget eskalering af den allerede igangværende handelskonflikt.

- Historien har vist, at konfrontationer - uanset om det er i form af en kold krig, en varm krig eller en handelskrig - ikke skaber nogen vindere, siger han.

USA's vicepræsident, Mike Pence, svarer igen på Xi Jinpings tale ved at rette konfrontatoriske bemærkninger mod Kina ved åbningen af topmødet.

Pence kritiserer i sin tale blandt andet Kinas "uigennemskuelige" diplomati og truer med at yderligere told kan blive indført på kinesiske varer.

- Vi har indført told på kinesiske varer til en værdi af 250 milliarder dollar, og det tal kan blive mere end fordoblet, lyder det fra den amerikanske vicepræsident.

- Vi håber på det bedste, men USA vil ikke ændre kurs, før Kina ændrer sin.

Amerikanerne har lagt told på kinesiske varer til en værdi af omkring 250 milliarder dollar, hvilket svarer til omtrent halvdelen af al Kinas eksport til USA.

Kineserne har svaret igen med et lignende tiltag, som rammer amerikanske varer til en værdi af 60 milliarder dollar. Det svarer også til cirka halvdelen af USA's eksport til Kina.

/ritzau/

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste

Forsiden lige nu

112

Varetægtsfængslet i fire uger: Skibonit truede med at bombe kommunen flere gange Varetægtsfængslet i fire uger: Skibonit truede med at bombe kommunen flere gange

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland