Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Kirkernes demokrati i dag - også lokalt

15-09-2020 KL. 21:51
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det har ofte været samtidig med det amerikanske præsidentvalg, at der i Danmark blev afviklet et vigtigt - men knap så verdensforandrende - valg: Menighedsrådsvalg.

I dag er det valgdag på en ny måde. Der kaldes til valgforsamlings-møder i sognene. De fleste steder var der for fire år siden såkaldte fredsvalg. Som det fremgik her i avisen i går indebærer den nye valgform, at medlemmerne typisk vælges efter en åben debat mellem kandidaterne og et hemmeligt valg i aften. Men fire uger frem er der mulighed for at indlevere en kandidatliste, hvorefter der så vil blive et traditionelt valg. Menighedsråd er vigtige i den danske folkekirke. Der er brug for borgere, der vil yde en frivillig indsats for at sikre bedst mulige rammer for det kirkelige arbejde - aktiviteter, vedligeholdelse, udvikling. Og undertiden en vigtig opgave med at vælge en ny præst til et sogn. Forhåbentlig vil der også lokalt være interesse for at få bemandet menighedsrådene godt og rummeligt.

Fra egnens provster Susan Aaen og Betty Ahrenfeldt lyder et budskab om, at der er brug for flere frivillige kandidater flere steder på egnen. Typisk kan der være forventning om at mangle en eller to for at få et menighedsråd besat. Intet er afgjort på forhånd, og det vil være godt med en bred interesse rundt omkring, når det i aften går løs med valgforsamlinger.

Lokalt vil der blive ekstra fokus på, hvad der ender med at ske i Roslev-Rybjerg Menighedsråd. Siden sidste valg er fire medlemmer af det råd stoppet, og ingen af de fire der er tilbage ønsker at fortsætte. Der har været uoverenstemmelser, og det kan jo ske, men positivt kan eventuelt nye menighedsrådsmedlemmer da starte helt på en frisk...

- Det er på alle måder mærkeligt, at der ikke bare er en, to eller tre, der vil stille op. Det undrer mig, siger Salling-provsten Susan Aaen, som optakt. Men måske vil der være borgere i Roslev-Rybjerg, der i sidste fase byder sig til. Ellers skal man ud i et suppleringsvalg og eventuelt søge om at få reduceret antallet af pladser i menighedsrådet. Men uanset hvad skal der jo være borgere, der melder sig interesseret, hvis der skal være et menighedsråd i Roslev-Rybjerg.

Folkekirken står generelt stærkt på Skiveegnen, og det er positivt. I medgang og modgang, i glæder og til trøst - ja, i liv og død - er kirkerne der med forkyndelse af kristne budskaber lige ind i virkeligheden.

Værdier er i voksende grad i fokus, og her har Folkekirken meget at byde ind med på forskellig vis. Heldigvis har den politiske verden i Danmark ikke nogen planer om at gøre som Sverige, der stoppede med at have en folkekirke. Det blev ikke en succes.

- Hvis en bil ikke er stykker, skal den ikke repareres, lyder et amerikansk ordspil. Det gælder også for Folkekirken. Den fungerer og er i mange sammenhænge med til at samle danskerne om et stærkt værdifællesskab. Værdien heraf skal ikke underkendes. Også derfor bør aftenens valgforsamlinger i sognene føre til interesse for, at de lokale menighedsråd bliver godt besat.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland