Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Kjærsgaard glemmer grundloven

16-05-2018 KL. 08:40
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, kan slet ikke få nok partidisciplin blandt Folketingets partier. Senest har hun i Berlingske tordnet mod tendensen til, at partier fritstiller folketingsmedlemmer i enkelte spørgsmål - og hendes opfordring gik i modsat retning: Mere partidisciplin.

Folketingets formand bør mindes om, at grundloven slet ikke nævner partierne! Det er forholdet mellem vælgerne og de folkevalgte - folketingsmedlemmerne - der er det afgørende. Og grundloven fastslår, at de valgte alene er bundet af deres overbevisning. Det vidner om det bånd, der skal være mellem vælgere og valgte, og det betyder uendeligt meget mere, end om partidisciplinen fastholdes i et jerngreb med trusler om bål og brand over for dem, der måtte bryde den. Man kan jo også tilføje, at Pia Kjærsgaard selv brød på dramatisk vis brød med Fremskridtspartiets partidisciplin, da hun og andre FRP-folketingsmedlemmer brød helt med partiet og dannede Dansk Folkeparti. Opbrud internt i partier er således også en del af den danske model og friheden for de folkevalgte, der så står til ansvar over for vælgerne.

Det er klart, at en regering må stå sammen ved afstemninger. Ministre stemmer ens. Det giver mening. Og i den forbindelse har senest Eva Kjer Hansen (V) som nyudnævnt minister fastslået, at hun alligevel vil stemme for et burka-forbud. Men menige folketingsmedlemmer bør gives et vist frirum især i etisk betonede spørgsmål - det er helt i grundlovens ånd.

I forbindelse med tanker om et forslag, der skal forbyde omskæring af drenge, har de konservative, Alternativet og Liberal Alliance allerede tilkendegivet, at fritstille deres folketingsmedlemmer ved afstemningen. Det giver god mening, og det er uforståeligt, at Pia Kjærsgaard som Folketings-formand reagerer med krav om mere partidisciplin. Det er jo ikke sådan, at tingene sejler i partierne, og der slet ikke er en linje. Men netop i etiske spørgsmål er det aldeles naturligt at ophæve partidisciplinen - og det samme kan være relevant i sager, der i særlig grad optager et folketingsmedlem og som vælgerne er bekendt med.

Socialdemokratiet har netop vist, hvor forkert og gammeldags det virker, når der gøres op med rollen som strømlinet stemmekvæg. To S-folketingsmedlemmer er frataget deres ordførerskaber som protest imod, at de ikke ville følge flertallets linje om at stemme for et burkaforbud. Mette Gjerskov blev fjernet som partiets udviklingsordfører, og det er svært at se fornuften i - også fordi holdningen til burkaforbud ikke havde noget med hendes ordførerskab at gøre.

Måske skulle Pia Kjærsgaard også tænke på, at der ikke findes mange vælgere, som er enige med et parti på alle områder. Derfor kan vælgerne også godt leve med, at der en gang imellem indtages særstandpunkter af folketingsmedlemmer. Sådan har det også altid været, og der er ingen grund til at glemme grundlovens ånd og skrue op for partidisciplinen. Det kommer der ikke noget godt ud af.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland