Gå til hovedindhold
Debat

Kommunen har sovet længe

23-01-2020 KL. 21:59
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

For nogle år siden ændrede Skive Kommune organisationen på vore plejehjem. Man centraliserede ledelsen, så plejehjemmene skulle styres fra kontorer i Skive, samtidig talte man om harmonisering. Ledelsen på den enkelte plejehjem blev stærk svækket, nogle steder helt usynlig.

Jeg begyndte, at få henvendelser fra ansatte og pårørende, beboerne tør normalt ikke klage, de er bange for konsekvensen, da de er afhængige af, at få den nødvendige hjælp. Jeg forsøgte, at bringe min viden videre til kommunen, men det blev afvist med besked om, at den nye organisation ikke var begyndt at virke endnu. Desuden ville man have navnene på dem, der klagede. Hvis klageren ville have sit navn frem, havde de nok henvend sig direkte til kommunen.

Så var der et møde på aktivitetscentret, om etablering af et friplejehjem. Der var i 2007 vedtaget en lov om etablering af friplejehjem. På mødet var der et indlæg af Susanne Molbæk, der var leder af et friplejehjem i Klejtrup, hendes indlæg gjorde stort indtryk, hun satte beboerne i centrum og lavede mange aktiviteter, der gav indhold i de ældres tilværelse, samtidig rystede det både personale og beboerne sammen.

På mødet var der flere fra kommunen tilstede, blandt andet også Per Jeppesen, der er medlem af ældre-udvalget. PJ tog ordet, og spurgte hvorfor man ville etablere et friplejehjem, når kommunen havde plejeboliger nok, hvorefter han forlod mødet. Sjovt nok var samme PJ stor fortaler for et stort plejehjem på slagterigrunden, et af argumenterne var, at vi blev flere ældre.

Jeg bestemte, at friplejehjemmet i Klejtrup ville jeg gerne se, jeg allierede mig med en tidligere ansat ved kommunen Lis Krogh, og spurgte om hun ville med, det ville hun gerne. Det viste sig, at der var to friplejehjem i Klejtrup, Jeg lavede en aftale med dem begge. Vi fik endda lov til at spise med, sammen med beboere og personale, der var feststemning ved bordet og maden var virkelig lækket. Det virkede som en stor familie.

Oplevelsen gjorde et stærk indtryk på både Lis og mig. Lis var god til at spørge ind til detaljer, hvilket gav mig en bedre forståelse af arbejdet med ældre borgere. Jeg skrev et stort indlæg i Skive Folkeblad om oplevelsen, hvor jeg fremhævede den store forskel på trivslen, samtidig brugte jeg enhver lejlighed til at nævne friplejehjemmene for kommunen.

Jeg overtalte bl.a. dir. Lars Harder til at besøge plejehjemmet. Ingen reaktion, det var som om kommunen sov.

Lis og jeg besøgte så den kommunale plejehjem i Sjørup og her oplevede vi et plejehjem, der var i fuld gang med modernisering, så de var rustet til fremtiden. Det skrev jeg også om i Skive Folkeblad, og omtalte det for kommunen. De sov stadig.

Forholdene på de af Skive Kommunes plejehjem, som jeg havde kontakt med, flød mere og mere, hvilket jeg på forskellig måde forsøgte at fortælle kommunen. De sov stadig.

Så blev de første sten lagt til et friplejehjem i Skive Kommune, Nu vågnede de, jeg ved ikke om det var med et brag, men det var med et markant udbrud af udvalgs formand Preben Andersen, han var helt klart ikke indstillet på konkurrence og mente, at man skulle have forbudt friplejehjem i Skive Kommune. Endnu værre; han mener, at Skive nu er nødt til at forringe plejen på de kommunale plejehjem, da det betyder sænkning af prisen og vil tvinge friplejehjemmene til også, at forringe plejen. En meget kynisk tanke der går ud over de ældre, det vil også betyde, at flere ældre vil flytte ud af kommunen, når de skal på plejehjem. Gad vide hvad kommunen gør, når de blive helt vågen efter den lange søvn.

Carl Eiler Carlsen,

Durupvej 33 B,

Glyngøre,

7870 Roslev

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland