Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Konduite, Kjærsgaard, konduite ...

23-03-2019 KL. 06:20
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Konduite er et rigtig godt ord.

Og da man kan frygte, at det som så mange andre gode ord er på vej ud af det danske sprog, vil vi hermed gøre aktiv brug af det.

Konduite - er situationsfornemmelse. Altså evnen til at optræde korrekt med en ekstra fingerspidsfornemmelse af, hvad der er det rigtige i situationen. Måske en P-vagt, der i situationen erkender, at stregerne i P-båsene var for utydelige og derfor ikke berettigede til en bøde - måske noget helt andet.

Konduite er med til at få samfundet til at fungere. Der er regler, og så er der evnen til at situationsfornemme og justere, så tingene glider uden unødige konfrontationer. Det er konduite.

En enkelt begivenhed i denne uge var et glimrende eksempel på, hvordan manglende sans for konduite pludselig skaber en konflikt, som netop brug af konduite ville have forhindret. Og ærgerligt at det var Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der udviste mangel på situationsfornemmelse, da hun viste det konservative folketingsmedlem Mette Abildgaard ud af folketingssalen med sin fem måneder gamle datter på armen. Det var et sølle signal til Danmark og resten af verden. Pia Kjærsgaard må have haft en meget dårlig dag og bør undskylde manglen på konduite i situationen.

For hvad var situationen: Det handler jo ikke om, at der skal være legende børn, bokse med legoklodser og bleskift midt i folketingssalen. Selvfølgelig ikke! Det konservative folketingsmedlem Mette Abildgaard var på Christiansborg og havde sin fem måneder gamle baby med. Hun var »clearet«, og det betyder, at hun ikke skulle deltage i afstemningen, idet partierne indbyrdes aftaler, at et fraværende medlem fra et parti modsvares af et aftalt fravær fra et folketingsmedlem fra et parti med modsat holdning - igen et udslag af konduite for at få tingene til at fungere. Et lovforslags skæbne ved en afstemning skal jo ikke afgøres af, om et folketingsmedlem er optaget af et møde i Jylland.

Men så var der rod i »clearingen« og Mette Abildgaard fik pludselig at vide, at hun alligevel skulle være til stede i folketingssalen og stemme. Men som formand for Folketinget gav Pia Kjærsgaard via en tingsekretær besked til Mette Abildgaard om, at hendes fem måneder gamle datter ikke måtte være i folketingssalen under den kommende afstemning. Så ud af salen måtte Abildgaard, der udenfor folketingssalen afleverede barnet til en folketingsbetjent, mens hun hastede tilbage for at stemme i selve folketingssalen.

Der har tidligere været eksempler på, at et folketingsmedlem kortvarigt har haft en baby med i folketingssalen - uden problemer. Og dermed håndteret med konduite, som moderne danske arbejdspladser normalt vil gøre det. At der en sjælden gang, kortvarigt er en stille baby i folketingssalen, er ikke et problem. Det er et lykkeligt besøg fra virkelighedens verden. Den slags giver ikke problemer på arbejdspladser uden for Christiansborgs tykke mure.

Langt større problem er det, at Folketingets formand savner konduite, og at Folketingets medlemmer undertiden optræder pinagtigt barnligt og undervurderer vælgerne.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland