Debat

Konkurrencesamfundet

En 12-talskultur på uddannelsesinstitutionerne, der presser de studerende, så flere oplever psykiske problemer. Et jobmarked hvor man skal være handlekraftig, robust og selvstændig, og hvor de attraktive job går til dem, der ringer og stiller de helt rigtige spørgsmål til arbejdsgiverne.

Vi lever i et meget konkurrencepræget samfund, hvor den enkeltes evne til at gøre opmærksom på sig selv har afgørende betydning for, om man oplever succes i tilværelsen. Vi lever også i et samfund, hvor det gælder om at fremstille sig som en vinder.

Vi er mange, der ikke passer ind i denne fortælling om vinderen, der cruiser gennem tilværelsen uden nederlag. Mange af os har prøvet at blive fyret, ramt af depression eller stress eller har på anden måde oplevet at være udenfor det gode selskab i kortere eller længere perioder.

En naturlig konsekvens af det konkurrenceprægede samfund er, at nogle mennesker bliver sat udenfor. For det er slet ikke alle, der trives med selvpromovering. Nogle af os kan bare ikke lide at fremhæve os selv. Nogle er introverte eller generte. Nogle har bare svært ved at stå for presset og konkurrencen.

Derfor er der brug for effektivt at samle dem op, som falder igennem. Men desværre kniber det meget med at kigge ud over regnearkene og de rigide lovmæssige rammer her i Skive Kommune. Sådan opleves det i hvert fald for mange af os, der på et tidspunkt har haft brug for hjælp.

Den danske velfærdssamfund er baseret på, at det kan betale sig at hjælpe borgere, der kommer i livskriser, hurtigt og effektivt. Det er en fordel for alle borgere i et samfund, fordi det hvert år koster milliarder af kroner, hvis borgerne ikke får den rette hjælp i forhold til arbejdsløshed, misbrug eller sociale problemer.

Men det er som om, at fokussen på at hjælpe folk er glemt - ikke mindst her i Skive Kommune. Det er helt uforståeligt.

Med venlig hilsen

Jeppe Tandal Nielsen,

byrådskandidat, SF,

Huginsvej 13,

7800 Skive