Gå til hovedindhold
Debat

Kronik: Trækstien - i stedet for Rom

22-07-2020 KL. 10:11
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Af Karl Højhus Jeppesen,

Kibæk

Vores planlagte ferie til Rom blev beklageligvis aflyst på grund af corona. Som erstatning valgte vi, Jette Cortnum og jeg, at vandre på Trækstien ved Gudenå, som er en natursti, der følger Gudenåen fra Randers til Silkeborg.

Vi havde delt hele strækningen på den gamle Pramdragersti op i 5 etaper og startede på den første etape en tidlig lørdag morgen fra Tørvebryggen i Randers forbi Fladbro og Gudenåengene med mål i Langå (16,1 km).

Om søndagen var der start på 2. etape i Langå forbi Åbro, Ulstrup Slot og Busbjerg med mål ved Kjællinghølbroen, som var Danmarks største bro i rundtømmer (20,3 km).

Vores vandretur de to første dage på Trækstien langs Gudenåen var fyldt med unikke naturoplevelser i et meget varieret og til tider mega svært tilgængeligt landskab. Vi glæder os til at fortsætte vandreturen på Trækstiens næste 3 etaper.

Ugen efter startede vi på 3. etape ved Kjællinghølbroen og kom forbi Bjerringbro, Tangeværket og Energimuseet inden vi nåede målet i Ans ved Tange Sø (14,8 km).

Næste dag var der start på 4. etape i Ans, som ligger smukt ved Tange Sø og turen gik videre til Kongensbro Kro, Tvilum Klosterkirke og sluttede ved målet Svostrup Kro (18,5 km), hvor vi gik indenfor og købte kaffe og æblekage, som vi skulle nyde udenfor på grund af Corona, - men det var den bedste kop kaffe og æblekage vi havde fået i lang tid.

Efter diverse coronarest med mere lykkedes det os endelig, at få mulighed for at gennemføre 5. etape fra Svostrup Kro forbi Sminge Sø, som er en af de bedste fuglelokaliteter langs Gudenåen, forbi Resenbro og videre til målet på Andetorvet i Silkeborg (14,1 km).

TIDSREJSE

For os var det en meget skøn og dejlig oplevelse med 5 etaper og 83,8 km på Trækstien. Det var en mega stor dejlig oplevelse, at være på tidsrejse langs Gudenåen ad den gamle Pramdragersti, som i dag er en rigtig god vandresti med utroligt meget skønt natur at kigge på og nyde på alle mulige måder.

Trækstien langs Gudenåen starter ved Tørvebryggen i Randers. Her boede ejerne af Prammene og her boede lejemændene, medens de ventede på arbejde. Ved Tørvebryggen lå Kåghavnen. Her blev pramdragerne hyret til at trække prammene op af Gudenå og her blev der losset tørv, brænde, tegl og landbrugsvarer med mere. Kåghavnen er for længst opfyldt, men flere af de gamle pakhuse ligger der stadig, - et stenkast fra Tørvebryggen.

Pramflåden var, da den var størst fra ca. 1850-1880, på over 200 pramme. Det traditionelle Gudenå-fartøj var en fladbunden pram, også kaldet en kåg, som blev trukket af pramdragere. Disse pramdragere var stærke og barske fyre. Han stillede sin muskelkraft til rådighed, når pramme og kåge skulle transporteres på Gudenå. Sværest når de gik modstrøms, som når de f.eks. trak fra Randers til Silkeborg. Tilbage mod Randers gik det noget nemmere, fordi strømmen hjælper godt på vej.

SLID OG SLÆB

Jeg ville selv nødigt have gjort en pramdragers arbejde, men de mega hårdføre mænd gjorde et samfundsnyttigt stykke arbejde og job, - i øvrigt til en ussel løn. Det velstående samfund vi har i dag, er ikke kommet af sig selv. Der har til alle tider været nogle, der har slidt og slæbt for at skabe udvikling og omsætning. Nogle har haft visionerne og nogle har været med til at realisere dem ved hårdt arbejde.

Jeg har mega stor respekt for et af datidens hårdeste og mest usle arbejder, nemlig pramdragerens, der sled og slæbte på Pramdragerstien langs Gudenåen fra Tørvebryggen i Randers til Andetorvet i Silkeborg.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken« Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken«

112

15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv" 15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv"

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland