Gå til hovedindhold
Lokalt

Kystdirektoratet siger nej: Ålekongen må ikke stå i inderfjorden

21-04-2018 KL. 08:32
Empty

Kunstneren Poul Erik Nielsen, Lihme, har lavet denne visualisering af, hvordan Ålekongen kan tage sig ud i inderfjorden i Skive.

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Kystdirektoratet har afvist at give dispensation, så skulpturen Ålekongen kan sættes op i inderfjorden mellem Viborgvej og Ny Viborgvej i Skive.

Ålekongen blev lavet af kunstneren Poul Erik Nielsen, Lihme. Skulpturen var på dispensation fra Kystdirektoratet i tre måneder opsat i bunden af Skive Fjord sidste sommer i anledning af Skive Kommunes deltagelse i Aarhus som kulturby i 2017. Den blev taget op i august sidste år og har siden stået i Skive Kommunes materielgård.

Skive Kommune søgte i oktober sidste år efter anbefaling fra blandt andre Poul Erik Nielsen om tilladelse til at placere Ålekongen permanent i inderfjorden.

Skive Kommune argumenterer i ansøgningen med, at den 20 meter lange og 3,5 meter høje skulptur har rod i et sagn om en ål, der levede i Flyndersø og brød ud af sin ålekiste for at befri sig selv og indespærrede artsfæller. Skulpturen skal blandt andet minde beskueren om, at »naturens gode kræfter også kan frisætte os, så vi kan komme videre efter vores selvvalgte ophold i klimafælden. For naturen har – ligesom Ålekongen – enorme kræfter, i form af sol, vind og termisk energi.«

Men Kystdirektoratet vil altså ikke dispensere fra den 300 meter brede strandbeskyttelseslinje, inden for hvilken det er meget svært at få lov at opsætte andet end »mindre foranstaltninger« som for eksempel en toiletbygning eller en infotavle.

Direktoratet ser ikke skulpturen som sådan en mindre ting. Den vil få en stor synlighed, som vil påvirke landskabet, vurderer direktoratet, og formålet med strandbeskyttelseslinjen er at beskytte landskab ved kyster. Kystdirektoratet finder ikke, at Ålekongen er et særligt tilfælde, som kan begrunde en dispensation, og direktoratet forudser, at en dispensation kan danne præcedens.

Skive Kommune har klaget over afslaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet i Viborg. Skive Kommune er blandt andet uenig i, at Ålekongen vil præge landskabet negativt.

Stadfæster klagenævnet Kystdirektoratets afgørelse, vil Skive Kommune blandt andet se nærmere på en placering af Ålekongen i søen i gymnasieparken i Skive, hvor der ikke skal være hindringer i vejen for, at den kan stå.

Skive Kommune vil, hvis afslaget fra Kystdirektoratet stadfæstes, tage kommunens kommende billedkunstråd med på råd. Billedkunstrådet skal arbejde med kunst i det offentlige rum i Skive Kommune

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland