Gå til hovedindhold
Avisen Mener

LA og DF taber - valg på vippen

06-12-2018 KL. 15:29
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Med finanslovforliget i hus for en lille uge siden skærpes interessen for, hvordan partiernes opbakning er blandt vælgerne, for alle ved, at valget senest skal komme om et halvt år.

Seneste Greens-måling i dagbladet Børsen viser, at der lige nu er tæt løb om regeringsmagten. Lars Løkke Rasmussen kan regne med opbakning fra 86 mandater plus formentlig ét mandat fra Grønland/Færøerne. Mette Frederiksen har sikker støtte fra 83 mandater plus formentlig tre mandater fra Grønland/Færøerne. Så er der Alternativets seks mandater tilbage, og på forhånd har partiet sagt, at man kun vil støtte Uffe Elbæk som statsminister. Partiet har nu kun opbakning fra 3,8 procent, og det virker ikke realistisk, at Alternativet med den tilslutning kan fastholde, at man hverken vil sikre Lars Løkke eller Mette Frederiksen en statsministerpost. Formentlig ender det med, at Alternativet peger på sidstnævnte.

En gyser bliver næste valg. Greens-målingen viser, at sikker fremgang er der kun til Radikale Venstre og Enhedslisten og i mindre omgang til de konservative - og dertil kommer så, at partiet Nye Borgerlige brager ind med 3,8 procent. Stor tilbagegang er der til Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der står henholdsvis 4,5 procent og 4 procent lavere end ved valget i 2015. S er også klart under sidste valgresultat.

For Liberal Alliance er det noget af en nedtur, at man efter 7,5 procents opbakning ved valget for treethalvt år siden nu kun støttes af 3,1 procent. Med andre ord kan Liberal Alliance nu skimte spærregrænsen på to procent og dermed risikoen for parlamentarisk udslettelse. Det må bare konstateres, at regeringsdeltagelsen ikke har været en vælgersucces for Liberal Alliance. De ultimative skattekrav blev ikke opfyldt, og det har været svært for partiet at markere en stærk profil i regeringssamarbejdet.

Finanslovforliget rummer elementer af afgiftslettelser og belønning for pensionister, der arbejder, og det vil Liberal Alliance se som sejre, men det er ikke store beløb, der er tale om.

Selv hvis der bliver et flertal for, at Lars Løkke Rasmussen skal fortsætte som statsminister, ser det ud til, at det bliver slut med regeringsdeltagelsen for Liberal Alliance. I en sådan situation vil Dansk Folkeparti - der i den seneste måling er næsten seks gange så stort som LA - kræve ministerposter til DF og samtidig sende Liberal Alliance ud af regeringen.

Det vil ikke kaste LA i armene på Socialdemokratiet, men Liberal Alliance vil så få en periode, hvor man kan markere kant til den nye borgerlige regering og søge indflydelse via forlig.

Dansk Folkeparti er også en klar taber i Greens meningsmåling. Partiet har tydeligvis mistet stemmer til Nye Borgerlige. DF vil håbe, at finanslovforliget - med i hvert fald symbolske stramninger på udlændingeområdet - kan medvirke til, at målingerne retter sig for partiet. Det skal derudover huskes, at målingsinstitutterne ofte har undervurderet DF’s stemmetal.

For Alternativet bliver det en stadig sværere situation. Uro i partiet har givet vigende opbakning, og det bliver stadig sværere at tage seriøst, at Alternativet kun vil pege på Uffe Elbæk som statsminister.

Det er der ikke andre, der vil - og det bliver interessant at se, hvornår Alternativet indser, at man ikke bare kan melde sig ud af overvejelser om andre statsministerbud.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Lokalt

Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive

Kultur

Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande« Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande«

112

Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland