Gå til hovedindhold
Debat

Lad nu de private hjælpe

27-07-2020 KL. 10:59
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Hver femte borger skylder det offentlige penge. Samlet set er gælden i omegnen af 100 milliarder kroner. Det volder Staten ganske store problemer at få pengene ind. Skat regner med at kunne få penge fra cirka halvdelen af skyldnerne.

Årsagerne er flere. Bl.a. har der været IT-bøvl, og skatteminister Morten Bødskov meldte sidste år ud, at det kommer til at tage år at få gældsinddrivelsen op i fulde omdrejninger. Det er meget lang tid.

Men en stor del af løsningen kan være at lade private inkassovirksomheder hjælpe offentlige myndigheder og selskaber med opkrævning af gælden. Der er tale om en dygtig og effektiv branche. Tal fra Dansk InkassoBrancheforening viser, at succesraten for privat opkrævning er så stor, at det potentielt kan minimere belastningen på den statslige inddrivelse med 60 pct. på udvalgte gældstyper.

I dag kan offentlige kreditorer som for eksempel en kommune samarbejde med en privat inkassovirksomhed om at opkræve restancer, men det sker desværre alt for sjældent. Årsagen er, at de offentlige kreditorer - modsat private kreditorer - ikke må pålægge skyldneren en del af omkostningerne ved opkrævningen. Hvis man ændrer reglerne, så offentlige kreditorer kan lade skyldneren betale for en del af omkostningen ved opkrævningen, så vil private inkassovirksomheder langt oftere kunne hjælpe det offentlige.

Det er værd at huske på, at en succesfuld opkrævning typisk indebærer en række ressourcekrævende tiltag, som udsendelse af rykkeskrivelser, telefonisk dialog med skyldneren og håndtering af afdragsordninger i respekt for skyldnerens økonomi.

Målet er altid at finde en god frivillig løsning frem for blot at sende sagen videre til tvangsinddrivelse hos for Fogedretten. Opkrævningen er godt lovreguleret, så inddragelse af inkassovirksomheder i den offentlige gældsopkrævning vil altså ske under ordnede og trygge forhold for alle parter.

Jakob Tietge,

fagchef for

forretningsservice

i Dansk Erhverv,

Børsen,

1216 København K

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken« Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken«

112

15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv" 15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv"

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland