Gå til hovedindhold
Lokalt

Landskendt gelænder er nu blevet fjernet

18-02-2019 KL. 16:17
Empty

Så er Bette Jenses Hyw igen gelænder-fri, som folk i Slots- og Kulturstyrelsen og i klagenævn mener tjener højen bedst. Privatfoto

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mandag fjernede folk fra Skive Kommune gelænderet på Bette Jenses Hyw på Fur.

Det skete, efter Miljø- og Fødevareklagenævnet i januar stadfæstede Slots- og Kulturstyrelsens påbud til Skive Kommune om at fjerne gelænderet.

I 2014 afgjorde et klagenævn med en 5-5-afstemning, hvor formandens stemme gav udslaget, at det daværende gelænder skulle fjernes.  I sommeren 2017 satte folk fra Fur uden tilladelse et nyt gelænder op for at sikre, at også gangbesværende kan komme sikkert op på Furs højeste punkt. Det blev prompte kvitteret med bud fra Slots- og Kulturstyrelsen til Skive Kommune om at fjerne gelænderet. Det klagede Skive Kommune igen over - og det blev altså så til endnu et gelænder-nej fra et klagenævn.

Gelænderet er blevet kendt over hele landet. Folk begriber ikke styrelses og klagenævns afgørelser. Kulturminister Mette Bock har i Skive Folkeblad forsvaret sine embedsmænd i Slots- og Kulturstyrelsen. Hun mener, fortidsminder skal beskyttes, og at gelænderet af helt indlysende grunde skulle væk. "Står man og ser på gravhøjen på afstand, er gelænderet fuldstændig fremmed for højens udseende, mens trappen flugter med højens form og dermed ikke skæmmer,« skrev Mette Bock blandt andet i Skive Folkeblad.

Anton Simonsen, Fur, er med i den »gelænder-bande«, som i juli 2017 begik civil ulydighed og opsatte et nyt gelænder på høj og trappe for at sikre gangbesværende.

- Vi skal have et gelænder på Bette Jenses Hyw igen. Mange mennesker har erklæret sig villige til at hælpe os med at sætte et nyt gelænder op, og en tømmerhandler har lovet at komme med træ til os. Vi får en fantastisk opbakning fra hele landet, oplyser Anton Simonsen.

Flere medier har omtalt gelænderet - og kommer til det igen. Seneste medie er Kristeligt Dagblad, der besøgte Fur i lørdags - altså så godt som i sidste øjeblik i forhold til at se Danmarks berømteste gelænder.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland