Erhverv

Langt mellem kunderne: Butikker er hårdt ramt af tom gågade

Selvom der generelt er tilfredshed med ikke at være tvunget til nedlukning, så kan det være en udfordring at holde gang i butikken, når der er så langt mellem kunderne, at afstandskrav helt naturligt bliver overholdt. Men sådan er hverdagen hos enkelte af byens butikker, og der bliver dagligt kæmpet for at holde en økonomisk solid balance, for ikke alle har mulighed for at få den politisk varslede erstatning.

Flere har allerede prøvet det i foråret, blandt andre indehaveren af café og butik hos Chokolet BonBonnieren i Nørregade, Skive:

- Jeg er nødt til at holde åbent, for jeg kan ingen erstatning få. Jeg har prøvet det før, og det er hårdt, for der er rigtig langt mellem kunderne. Caféen har været lukket ned store dele af året, og det er den selvfølgelig nu igen, siger indehaver Helene Nielsen.

Redaktionen har besøgt forretninger i Skives gågader, og samstemmigt lyder det, at personalet meget gerne bringer varer ud eller på anden måde sørger for, at kunder kan få deres ønskede varer uden at skulle ind i den fysiske butik.

Fra Skive Handel fortæller handelschef Gitte Mikkelsen om fælles webshop for byens butikker og siger:

- Nu er situationen den, at hovedparten af butikkerne er lukket ned. Og når nu det er sådan, så håber vi selvfølgelig, at folk vil bakke op om de lokale webshops, hvor man trygt kan handle. Flere af vores medlemmer har også varer på vores fælles webshop på www.skivehandel.dk, hvor man også kan få et samlet overblik over vores medlemmers egne webshops. Ved flere af vores medlemmer kan man bestille varer og hente dem ved butiksdøren, flere leverer også hjem til kunden.

Redaktionen har efterlyst en liste over, hvilke butikker der holder åbent. Når det gælder de butikker og andre erhvervsdrivende, som er medlemmer hos Skive Handel, siger Gitte Mikkelsen:

- Jeg har kun de oplysninger, som jeg kan finde ved at se på vores medlemmers facebooksider. Der har ikke været nogen kontakt eller dialog mellem mig og vores medlemmer vedrørende denne nedlukning, udover at jeg har spurgt dem, hvem der holder åbent og derudfra lavet et opslag om dette.

Situationen med mange lukkede butikker ærgrer handelschefen:

- Situationen er alvorlig, også i Danmark, og det er naturligvis vigtigt, at vi får bekæmpet covid-19. Mit indtryk er, at alle er kede af situationen og meget gerne vil åbne deres butikker, barer, saloner med mere. Butikkerne overholder alle restriktioner og gør alt, hvad de kan for at sikre en sikker handel. Personligt mener jeg, at det er mindst lige så trygt at handle ved en butik i gågaden/SønderCentret, som det er i et supermarked, hvis man selv sørger for at få sprittet af og holde afstand, samt bliver hjemme, hvis man ikke føler sig rask. Hvis alle handler på nettet, så giver det jo også øget trængsel ved pakkeudleveringsstederne, fremfor at få fordelt kunderne ud i butikkerne.

Januar er kendt som en stille måned i forretningerne. Men januar 2021 er usædvanligt stille. Der er meget langt mellem kunderne, og det gør det svært for de butikker, som skal holde åbent. Foto: Steen Don