Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Liberal Alliances selvforskyldte fald

11-01-2018 KL. 10:05
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

- Undskyld! Det er 100 procent og ene og alene mit ansvar. Jeg tager tævene, og de er fortjente. Kritikken er 100 procent i orden. Det har ganske enkelt ikke været værdigt - og jeg beklager dybt over for jer alle. Uden forbehold. Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet.

Anders Samuelsen - leder af Liberal Alliance - må med undskyldningen i aftes komme højt på listen over de største politiske undskyldninger i danmarkshistorien. Det er jo lige før, man beroligende får lyst til at sige som »Hønse-Marie« fra Vinderup-slagteriet, der, hvis stemningen på virksomheden var lidt trykket, forsøgte at muntre op med at sige: - Der er jo ingen, der er døde!

Døde er der heller ikke på Christiansborg efter det tumultariske forhandlingsforløb, som i særklasse har vist, at Anders Samuelsen og Liberal Alliance har ufatteligt meget at lære om det politiske håndværk. Selv om ordene er voldsomme - og det er de jo tit fra Anders Samuelsen - så kan og skal det jo heller ikke skjules, at han har været en elefant i en glasbutik.

Og når Anders Samuelsen vælger en så dramatisk undskyldning, må det være et forsøg på at komme helskindet igennem partiets hovedbestyrelsesmøde i morgen, hvor han vil møde velfortjent kritik.

Liberal Alliance har dog ikke et bagland, der med et flertal forventes hverken at forsøge at vælte formand eller trodse ledelsens ønske om at fortsætte i regering, men nu har det kritiske bagland i LA da i hvert fald fået en undskyldning.

Liberal Alliance har i lang tid håndteret mærkesagen om lavere skat på arbejde helt igennem amatøragtigt. Trusler og ultimative krav har længe været LA-stilen, men politisk samarbejde er ikke en rockerkrig. LA er ikke HA! Liberal Alliance truede med at vælte VK-regeringen, hvis ikke topskatten blev lempet. Så kom man ind i regeringen, og før jul truede man med ikke at stemme for regeringens egen finanslov,hvis store skattelettelser ikke kom igennem. Og Anders Samuelsen lovede »historisk store skattelettelser« før jul, men det blev til de mindste lettelser nogensinde, og han fremstår nu som en svag og utroværdig politiker. Samuelsen og LA bliver i regeringen, og det skal de da nyde, for intet tyder på, at de efter næste valg vil fortsætte som ministre - uanset om der igen skulle blive borgerligt flertal.

Når nu lavere skat betyder så meget for Liberal Alliance, havde der været mere format over, at partiet i december var gået ud af regeringen, men politisk magt - herunder ministerposter - er jo et vanedannende stof, så fristelsen til at blive var for stor.

Det er klart, at Dansk Folkepartis besynderlige optræden undervejs har provokeret både LA og de to øvrige regeringspartier, men en mindretalsregering må leve med, at det politiske liv kan være særdeles besværligt. Og Samuelsen og LA skal i hvert fald finde en hel anden stil i den sidste tid som regeringsparti, hvis der skal genvindes bare lidt af den tabte troværdighed.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland