Gå til hovedindhold
Erhverv

Libratone-stifter har investeret rub og stub i whisky-destilleri

12-08-2018 KL. 21:42
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Efter 25 år med at lave højttalere i og omkring Skive besluttede Jes Mosgaard at flytte til Sydfyn for at starte et destilleri sammen med sin kone Gitte Mosgaard.

Det var i 2015, og efter en længere opstart går det lille firma nu en spændende tid i møde. Efter at have etableret sig i Danmark med sin gin, begynder virksomheden så småt at brede sig til udlandet. Samtidig nærmer lanceringen af det, som det egentlig handler om, sig, nemlig whiskyen.

- I år har vi i den grad fået gang i salget. Samarbejdet med distributøren har været forbilledligt, og langt de fleste af deres 55 butikker har taget imod os med kyshånd. Det tager noget tid at bygge et brand op, man gør det ikke bare lige hen over natten, men det begynder at slå igennem nu, siger Jes Mosgaard.

Første år havde virksomheden et lille underskud, andet år var det vendt til et overskud på 201.940 kroner før skat, og for tredje år venter Jes Mosgaard et »noget større overskud«.

Pensionen brugt

Det glæder Jes Mosgaard, at forretningen kan give overskud. For selvom han og de to andre stiftere af det succesfulde højttalerfirma Libratone solgte sine andele i 2014, så er alle pengene derfra investeret i Mosgaard Whisky.

- Det var nogle investorer, som rendte med det meste af rovet i Libratone, så der blev lidt lommepenge ud af det til mig. Men de er investeret rub og stub i destilleriet. Det skal være vores levebrød her og nu, men det kan det også sagtens blive, for vi har nogle forholdsvist lave omkostninger. Det vigtige er, at få opbygget en kritisk masse i virksomheden, så den bliver ved at være stabil, for vi har brugt hele pensionen på det her, siger Jes Mosgaard.

Jes Mosgaard startede med at lave højttalere i Glyngøre hos firmaet Jamo. Senere flyttede han til Skive og var med til at starte Steinway Lyngdorf, der ligeledes producerede højttalere. Endelig var Jes Mosgaard med til at stifte Libratone i 2009 og arbejdede i udviklingsafdelingen i Skive frem til 2014. Afdelingen i Skive er netop lukket. Firmaet er blevet overtaget af et asiatisk investeringsselskab.

Efter salget i 2014 havde Jes Mosgaard lyst til at prøve noget nyt. Gin og whisky var en interesse, som Jes og Gitte Mosgaard delte.

- Vi ville gerne have et livsstilsskifte, vi ville gerne prøve noget helt andet og udfordre os selv med nogle andre ting. Og så havde vi lyst til at lave en virksomhed sammen, Gitte og jeg. Nu har jeg prøvet at starte nogle stykker, men nu ville vi gøre det sammen, siger Jes Mosgaard.

Som sagt, så gjort. I 2015 købte parret en gård nær Oure på Sydfyn og startede produktionen af gin i marts 2016.

Startede med gin

Mosgaard Whisky A/S sælger primært gin. I år regner Jes Mosgaard med, at salget kommer til at ligge på 20.000-25.000 flasker.

Men samtidig er der satset stort på produktion af New Spirit, som senere skal blive til whisky. De producerer, hvad der svarer til cirka 25.000 flasker, og langt det meste bliver lagt på store fade, hvor det modner og ligger i de minimum tre år, som det skal, før man må kalde det whisky. Resten af New Spirit’en bliver lagt på mindre fade og sælges allerede nu under navnet »Young Malt«.

Det er en større produktion, end de i første omgang havde tænkt sig at etablere.

- Vi har mere produktion, end vi egentlig havde regnet med. Vi kunne se, at vi måtte ruste os og være stærke for at overleve. Vi så hurtigt, at det greb om sig med danske destillerier, så vi besluttede at investere lidt mere i det og skrue op for produktionen, siger Jes Mosgaard, der vurderer, at Mosgaard Whisky A/S er Danmarks tredje- eller fjerdestørste destilleri.

Næste år har den første New Spirit, der blev lagret, ligget i tre år og kan derfor kaldes ’rigtig’ whisky. Investeringen er stor, men det er forventningerne hos Jes Mosgaard også, for Young Malt’en, som er en slags forløber for whiskyen, bare lagret i kortere tid, er blevet taget godt imod, fortæller han. I sidste uge vandt begge udgaver af Young Malt’en sølvmedaljer i en storstilet, international konkurrence for vin og spiritus - International Wine & Spirit Competition. 90 lande er med i konkurrencen, hvor 400 dommere bedømmer whisky, gin og andet spiritus fra hele verden. Mosgaard Whisky’s Young Malt deltog på dispensation i whisky-kategorien.

- Det tegner godt, vi er på rette vej. Vi er lidt nørdede med den måde, vi arbejder med det på. Vi er dybt tekniske i de metoder, vi bruger for at lave produkter så rene og er nede i så mange detaljer som muligt. Det lønner sig nu, der begynder virkelig at komme noget positivt feedback på det, siger Jes Mosgaard.

Skal til udlandet

I 2017 blev Mosgaard Whisky til et aktieselskab, og en lokal investor skød to millioner kroner i projektet. Det skulle blandt andet hjælpe med at få firmaet udbredt til andre europæiske lande.

Salget er allerede så småt begyndt i Italien og Tyskland. Omsætningen er ikke offentlig, men Jes Mosgaard fortæller, at han regner med en fordobling til næste år. I år bliver det kun maksimalt 10 procent af omsætningen, der kommer fra udlandet.

- Men når vi kommer op og bliver etableret med whiskyen, så bliver det nok 60-70 procent af omsætningen, der skal til udlandet, for det danske marked er slet ikke stort nok til at bære den mængde whisky, vi laver. Hvis vi havde ligget og rodet med noget, der var lige lidt mere, end vi kunne sælge i Danmark, så havde vi egentlig ikke nok til at åbne udenlandske markeder. Derfor har vi valgt at skrue op for produktionen, siger Jes Mosgaard.

skal ikke have en fabrik

Selvom produktionen allerede nu er stor, så er der ikke planer om, at den skal vokse ud af gårdlængerne på Sydfyn.

Jes og Gitte Mosgaard arbejder begge som minimum på fuld tid med destilleriet, og derudover har de en brygger ansat på fuld tid samt en enkelt mere, som hjælper en gang om ugen.

Næste år forventer Jes Mosgaard at ansætte et par flere, men derefter vil han gerne, at det »flader ud«.

- Virksomheden skal have en vis størrelse for at være stabil. Det arbejder vi op imod. Det er ikke meningen, det skal være stort og sælges. Vi vil kunne lægge stolthed i produkterne og lave det som håndarbejde og sikre, at kvaliteten er i top af hver enkelt flaske, der kommer ud. Det skal ikke være en fabrik, det skal være en produktion, vi kan styre, siger Jes Mosgaard.

Han er også meget tilfreds med beliggenheden på Sydfyn. Her er vandet ifølge spiritus-entusiasten nemlig særligt egnet til whisky-produktion.

- Det er godt nok skotske metoder, vi bruger, men det er fynsk whisky. Den stil, jeg gerne vil lave whisky i, skal indeholde sødme, blødhed og frugtnoter. Det er ikke noget, man må tilføje, det kommer ud af metoderne og de råvarer, man bruger. Og whisky er jo bare vand, malt og gær. Så vandet har en enorm betydning, siger Jes Mosgaard.

Lokalt forhandles det fynsk/skotske produkt af Pedersborg Vin nord for det Skive, hvor Jes Mosgaard i sin tid var optaget af og med højttalere.

- Nu brænder jeg mere for det her. Jeg kan stadigvæk godt lide lyd, men jeg har altså lavet de højttalere, jeg skulle, i mit liv, siger han.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Erhverv

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland