Gå til hovedindhold
Erhverv

Lokal bank slår rekord: Største halvårs-overskud i 142 år

22-08-2018 KL. 11:01
Empty

Endnu et år ser ud til at være landet rigtig godt for det lokale pengeinstitut, Salling Bank. Arkivfoto: Lindy Jørgensen

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Med et resultat før skat på 31,6 millioner kroner lander Salling Bank det bedste halvårsresultat i 142 år.

For et år siden var tallet 30,3 millioner kroner, og dermed fortsætter banken en efterhånden velkendt tendens fra det lokale pengeinstitut, nemlig at offentliggøre historisk, gode resultater.

Forretningsomfanget er seks milliarder kroner, og det er samtidig det højeste nogensinde i bankens historie. Punktet tæller indlån, udlån og garantier.

De seneste år har Salling Bank på linje med andre pengeinstitutter satset hårdt på at få lånt penge ud. Udlånet er da også steget med 3,5 procent i første halvår af 2018. Det svarer til 62 millioner kroner.

Men netto rente- og gebyrindtægter faldt i samme periode med fem procent i forhold til sidste år og er landet på 81,3 millioner kroner.

Ledelsen har valgt den 5. september at indfri 70 millioner kroner af Salling Banks meget omtalte hybride kernekapital, som i renteudgifter er et dyrt bekendtskab.

Indfrielsen er mulig, efter Finanstilsynet har sagt ok for transaktionen. Det betyder samtidig, at beløbet skal holdes ude af det kapitalgrundlag, som banken pr. 30. juni har opgjort for første halvår.

Salling Bank har hovedafdeling i Skive og afdelinger i Vinderup, Nykøbing og Viborg. De penge, der dagligt arbejdes med, fordeler sig næsten ligeligt mellem privat- og erhvervskunder - 49 procent er private, 51 procent er erhvervskunder.

Bankens likviditet baserer sig på overskuddet af indlån, der ligger på 870 millioner kroner, når indlån i puljeordninger holdes udenfor.

Trods det historiske halvårsresultat holder ledelsen fast i sine tidligere udmeldte forventninger, når det gælder årsregnskabet. Her satses på et resultat før skat på mellem 35 og 45 millioner kroner. Men halvårsresultatet presser forventningerne tættere mod 45 millioner kroner.

Også i marts 2019 får Salling Bank mulighed for at indfri 70 millioner kroner af sin hybride kernekapital.

Kernekapitalen har været et omtalt emne på de seneste års generalforsamling. For knap et år siden gennemførte Salling Bank en aktieemission, der styrkede pengeinstituttets kapital med et nettobeløb på næsten 130 millioner kroner.

Aktieemission og manglende aktieudbytte har flere gange været emner på Salling Banks generalforsamling, hvor ledelsen har argumenteret for strategien med at spare op netop for at kunne tilbagebetale den hybride kernekapital, som i renteudgifter løber op i et millionbeløb. Da Finanstilsynet i juni gav tilladelse til indfrielsen, var den årlige udgift godt otte millioner kroner.

Finanskrisen fik flere banker til at tage lån for at styrke sig økonomisk ved at øge kernekapitalen. Lånene fulgte af de bankpakker, regeringen dengang vedtog. Da Salling Bank for eksempel den 2. november fik et lån på 65 millioner som hybrid kernekapital, øgede det pengeinstituttets solvens fra knap 14 til godt 17 procent.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Erhverv

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland