Kultur

Lokal turist-attraktion får spektakulær legeplads med vingesus

Som om der ikke allerede var nok at komme efter i forvejen, barsler Mønsted Kalkgruber med en temmelig unik tilføjelse til det i forvejen vidt forgrenede oplevelsescenter.

En spektakulær legeplads med fem forskellige flagermus i kæmpestørrelse er nemlig kun et par stempler fra at tage springet fra tegnebræt til virkelighed, efter Viborg Kommune har givet landzonetilladelse til at etablere legepladsen på turistattraktionens matrikel på Kalkværksvej.

Ansøger er Naturstyrelsen, der ejer ejendommen, og ud over den almindelige klagefrist på fire uger, skal ansøgningen også lige igennem en byggesagsbehandling i Viborg Kommune, inden legepladsen formelt kan blive en realitet.

Men når det er til en side, kan særligt børnefamilier glæde sig til en særpræget legeplads, der, ud over at være æstetisk og funktionel på samme tid, også vil give læring om de fem flagermusarter, der overvintrer i kalkgruberne.

Men allerede nu er der én, der glæder sig som et lille barn til indvielsen, nemlig Mønsted Kalkgrubers direktør.

- Jeg ser frygtelig meget frem til at være den første, der rider på ryggen af en flagermus. Det kan de nemlig godt holde til, så det er ret fantastisk, griner Rikke Friis.

Legepladsen etableres på et gummiunderlag på den østlige side af Mønsted Kalkgrubers café over mod p-pladsen og vil således være hegnet inde og utilgængelig for offentligheden udenfor åbningstiden.

Den kommer til at bestå af fem forskellige flagermus i kæmpestørrelse udført i træ og lige til at klatre og kravle på med både rebstiger, balancereb og klatregreb på flagermusenes vinger.

Den største flagermus får et vingefang på seks meter og vil rage 2,6 meter op på det højeste punkt, mens en anden flagermus etableres på fjedre, så den ifølge Rikke Friis giver fornemmelsen af at være levende.

Ideen om en legeplads på stedet har rumsteret i bestyrelsen længe, også før Rikke Friis trådte til som direktør for et par år siden, og man har derfor gennem en årrække sat midler til side, så projektet nu bliver 100 procent selvfinansieret.

En præcis produktionsplan ligger ikke fast, før de sidste formaliteter er på plads, men Rikke Friis satser på, at legepladsen står færdig, inden skolernes sommerferie begynder.

Legepladsen er designet af det københavnske firma Monstrum, der har specialiseret sig i unikke og kunstneriske legepladser lige fra Hong Kong til New York og blandt andet også har stået bag den historiske legeplads ved De fem Halder syd for Viborg med dens ikoniske vildsvin i kæmpestørrelse.

I alt fire firmaer blev inviteret til at give et bud på en unik legeplads ved Mønsted Kalkgruber, men i sidste ende var det Monstrum, der vandt mest genklang i kalkgruberne.

- Der er i forvejen et meget rent og gennemført udtryk herude, som gerne skulle bevares i legepladsen, og det, synes vi, de har ramt utroligt godt, siger Rikke Friis.

At der ikke er gået på kompromis med noget, kan direktøren illustrere derved, at dygtige, flagermuskyndige folk fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet har været med til at finjustere tegninger, proportioner og farver på projektet for at få det til at fremstå så naturtro som muligt.

Illustration: Monstrum/Mønsted Kalkgruber
Det er det københavnske firma Monstrum, der har designet legepladsen med de fem flagermus ved Mønsted Kalkgruber. Illustration: Monstrum/Mønsted Kalkgruber
Direktør i Mønsted Kalkgruber Rikke Friis glæder sig til at blive den første, der kan ride på ryggen af en flagermus. Arkivfoto: Henrik Bagge