Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Lokal valgsucces - Mette F. i kvaler

08-06-2019 KL. 14:31
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Sikke en lokal valgsucces - uanset partivalg og farve!

Blandt alle de 11 opstillingskredse i Vestjyllands Storkreds blev Skivekredsen den kreds, der fremover er stærkest repræsenteret i Folketinget. Flot!

Inger Støjberg fra Venstre, Andreas Steenberg fra Radikale Venstre og Anne Paulin fra Socialdemokratiet var alle opstillet i Skivekredsen og blev valgt. Det samme blev den konservative Orla Østerby, der var opstillet i Skivekredsen og et par andre kredse. Og derudover fik SF valgt spidskandidaten i Vestjyllands Storkreds, Signe Munk, der har besluttet at flytte til Fur.

Så fem valgte folketingsmedlemmer fra fem partier har stærk tilknytning til Skiveegnen/Skivekredsen, og det er et aldeles fremragende udgangspunkt set med lokale øjne. Forhåbentlig vil de fem politikere få et stærkt samarbejde og indbyrdes netværk på Christiansborg - til gavn i de sager, hvor Skiveegnen har brug for landspolitisk indsats. Og der kommer sådanne sager. I den netop afsluttede valgperiode har der med vidt forskellige emner som atomaffald, bedre vej-forbindelser, uddannelses-initiativer, planlove og udvikling samt statslige arbejdspladser været behov for tværpolitisk indsats til gavn for Skiveegnen.

Det gode valg for politikere med lokal tilknytning kan sammenlignes med, hvordan det er gået andre steder. Ringkøbing-kredsen fik f.eks ikke valgt ét eneste folketingsmedlem - og det er selvfølgelig problematisk, hvis et område slet ikke har repræsentation på Christiansborg.

Når det denne gang gik så godt for Skiveegnen, skyldes det både kandidater og vælgere. Markante, engagerede kandidater øger chancen for valg, og så betyder det noget, at vælgerne stemmer personligt på de kandidater, der er opstillet i Skivekredsen eller på anden måde har tilknytning til egnen. Og sådan blev der stemt med det resultat, at vores egn nu står historisk stærkt på Christiansborg. Det er bragende flot!

Og mens de valgte venter på at komme i gang med arbejdet for alvor, er der gået gang i de forhandlinger, der skal afklare, om der kan dannes en S-ledet regering. Det står lysende klart, at det bliver langvarige og komplicerede forhandlinger. Mette Frederiksen vil møde kvaler. Det burde ikke være så svært for S, R, SF og Enhedslisten at blive enige om f.eks klimaindsats og dele af velfærdsområdet. Men hvis S står fast på partiets meget lidt gennemtænkte pensionsalder-udspil bliver der problemer.

Udlændingeområdet er et andet konfliktfelt. S vil - ligesom Venstre var parate til - gå med til mindre lempelser, men det er spørgsmålet om det vil tilfredsstille de øvrige partier. Socialdemokratiet har så den udfordring, at man netop har scoret en del tidligere DF-vælgere på løfte om en fortsat meget stram udlændingepolitik.

Største problem kan den økonomiske politik blive. Der er bare langt fra Enhedslistens røde økonomiske tankegang til de radikales social-liberale udgangspunkt. Opfordringen skal her være, at de radikale står fast på, at der skal sikres en sund økonomi med fortsat brug af nødvendig udenlandsk arbejdskraft, styr på offentligt forbrug, en holdning om ikke samlet at øge skatterne og et ønske om fortsat at skabe og sikre økonomisk råderum.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Lokalt

Derfor festede de i seks dage: Ugelang fest var unges »erstatning« for aflyst festival Derfor festede de i seks dage: Ugelang fest var unges »erstatning« for aflyst festival

Lokalt

Datter til plejehjemsbeboer er skuffet over kommunen: »Medierne fik besked om flytning før min far« Datter til plejehjemsbeboer er skuffet over kommunen: »Medierne fik besked om flytning før min far«

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland