Gå til hovedindhold
Erhverv

Lokal virksomheds-ejer efter finanslovsaftale: »Jeg må opgive at overdrage virksomheden til mine børn«

04-12-2019 KL. 06:14
Empty

Adam Foss har lagt alle planer om at overdrage sin virksomhed til næste generation på is. Han håber på, at politikerne inden for få år vil lempe arveafgiften igen. Arkivfoto

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Adam Foss, som driver virksomheden Fossflakes i Skive med 32 ansatte, kommer ikke til at trække sig tilbage foreløbig. Den 60-årige direktør og virksomhedsejer vil håbefuldt vente på, at politikerne dropper den øgede afgift på generationsskifter, som er en del af regeringens finanslovsaftale.

- Jeg kan se, at man regner med, at aftalen vil kunne give en milliard ekstra til statskassen. Det kommer ikke til at ske. Man risikerer at sætte generationsskifterne helt i stå. Jeg tror ikke, der kommer til at ske generationsskifter i virksomhederne i de næste mange år, siger Adam Foss.

Allerede inden finanslovaftalen kom i hus, var Adam Foss ude og advare mod den øgede arveafgift. Direktøren for Fossflakes mener, at den vil tvinge virksomhedsejerne til at tænke mere kynisk, når de ikke kan overdrage til næste generation. Og det kan i Fossflakes’ tilfælde komme til at koste 32 arbejdspladser i Skive.

- Hvis det ender med, at jeg må sælge til en kapitalfond, en kollega i branchen eller en helt tredje, så bliver det ikke muligt for mig at tænke langsigtet. Så kommer mine børn til at gå andre veje. Den køber, jeg kan finde, vil måske gennemføre besparelser og rationaliseringer og placere virksomheden et andet sted, siger Adam Foss.

- Jeg er kommet til at holde meget af Skive, siden vi valgte, at virksomheden skulle ligge her i 2006, og hvis et af mine børn blev ejer af virksomheden, ville de værdier, vi har i virksomheden, kunne føres videre. Jeg har en romantisk tro på, at man i en familiedrevet virksomhed opbygger nogle værdier, som kan føres videre af næste generation, siger Adam Foss.

Han minder om, at familieejede virksomheder også tager et væsentligt socialt ansvar på arbejdsmarkedet. For eksempel ved at have ansatte i fleksjobs.

Ifølge finanslovsforslaget, skal arveafgiften sættes op fra seks procent til 15 procent. Den har tidligere ligget på det niveau, men denne gang er der tale om, at arveafgiften skal beregnes ud fra virksomhedens salgsværdi - fastsat af Skat. Virksomhederne frygter, at det kommer til at betyde, at beløbet bliver væsentligt højere end tidligere.

- Det er svært at beregne handelsværdien af Fossflakes, når vi endnu ikke ved, hvordan Skat vil lave beregningerne. Men lad os sige, at der hos en virksomhed på vores størrelse for eksempel skal lægges tre millioner i arveafgift. Så skal der måske lånes omkring seks millioner for at finansiere en overtagelse. Det skriger til himlen, og jeg kan ikke se, at det kommer til at ske i nogen industrivirksomhed, siger Adam Foss.

Han tror ikke på, at familieejede virksomheder løbende vil kunne »spare op« til at finansiere et generationsskifte.

- Det vil være endnu en omkostning i en verden, hvor danske virksomheder i forvejen er sat tilbage i konkurrencen. Jeg synes, det er godt med flere varme hænder i daginstitutionerne. Jeg vil gerne som virksomhedsejer være med til at finansiere en finanslov. Men så skal man ikke gøre det dyrere for virksomhederne at konkurrere. Det er dumt at save den hånd over, som fodrer én, siger Adam Foss.

Hvis et politisk flertal nu engang mener, at virksomhedsejerne skal beskattes yderligere, så ville det være mere skånsomt overfor erhvervslivet at se på beskatningen, den dag virksomheden sælges ud af familiens eje, mener Fossflakes-ejeren.

- Under alle omstændigheder håber jeg, at politikerne opdager, at de har bevæget sig langt væk fra den virkelige verden med dette her. Og for mine ansattes skyld håber jeg ikke, at jeg bliver en gammel nisse, mens jeg venter på at, dette her bliver lavet om, slutter Adam Foss.

Fossflakes fremstiller dyner og puder.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Erhverv

Forsiden lige nu

Lokalt

Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken« Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken«

112

15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv" 15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv"

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland