Erhverv

Lokale butiksejere foreslår regional lempelse af restriktioner

Kassemedarbejdere i store supermarkedskæder er ikke særlig udsatte for at blive syge af coronavirus. Det kunne Skive Folkeblad oplyse lørdag.

Medarbejdere i butikker i Skive er i det hele taget ikke særligt udsatte for smitte, selv om de som butiksmedarbejdere kommer i kontakt med en mange mennesker i løbet af en arbejdsdag.

Det oplyser tre ejere af butikker i gågaden i Skive, som Skive Folkeblad har kontaktet. Ingen af dem kender til, at medarbejdere i butikker i Skive har været syg af coronavirus, og de vil gerne, at regeringen meget snart begynder at åbne butikker, regeringen har lukket til og med 28. februar.

- Vi har håndteret besøg i vores butik fuldt ud forsvarligt i hele corona-perioden. Vi accepterer selvfølgelig de restriktioner, regeringen og myndigheder finder nødvendige, men det er frustrerende, at man ikke kan tage hensyn til regionale forskelle. Vi kan jo se, at smittetrykket i for eksempel Skive Kommune er forholdsvis lavt, siger Martin Østergaard, der driver Guldsmed Østergaard i Skive.

Han må gerne tage imod kunder, der skal have noget repareret, men han må ikke tage imod kunder, der vil købe noget.

- Lige nu er det noget misk-mask, hvem der må hvad og hvordan, og faktum er, at vi kan styre kundernes flow i butikken 100 procent, siger Martin Østergaard.

Han beklager sig i øvrigt ikke - han havde et godt 2020, hvor mennesker brugte flere penge, fordi de ikke kunne rejse udenlands. Guldsmed Østergaards webbutik hjælper også med at holde butikken kørende trods lukningen af den fysiske butik.

Pia Frølund, indehaver af Frølund Mode i Skive, håber også på snarlig åbning af butikker.

- Jeg har ikke hørt om ét tilfælde af coronasygdom i butikker i Skive. Vi vil meget gerne snart have restriktioner lempet, så vi kan åbne vores butikker, og det kan vi gøre under forsvarlige forhold, siger hun.

Pia Frølund har også sendt medarbejdere hjem. Hun har webbutik, og hun har under den aktuelle lukning af butikker lavet live-sending og salg på Frølund Mødes side på Facebook. Under livesendingerne bliver seerne præsenteret for varer, som de så kan købe og hente i butikken. Det sker som click and collect-handel, der er tilladt under den aktuelle lukning af butikker.

Søren Sørensen, Strøgets Vinhandel, må holde sin butik åben, og det gør han. Salget i butikken lå i januar 20 procent under det normale i januar, så Søren Sørensen skal nok klare sig. Han vil gerne have kunder tilbage i den for tiden øde gågade i Skive.

- Vi kan godt styre det. Vi bliver testet en gang om ugen, vi spritter hænder, vi går med maske. Vi må have syv kunder i butikken på samme tid, men vi har valgt at sætte grænsen ved fire, fortæller Søren Sørensen.

Brian Mikkelsen, administrerende direktør for Dansk Erhverv, beklagede i sidste uge, at det var nødvendigt at forlænge lukning af butikker.

- Detailhandelen lider lige nu. Branchen har efterhånden fået stor viden og erfaring i forhold til, hvordan man håndterer de sundhedsmæssige foranstaltninger, der er nødvendige for, at kunderne kan handle trygt under forsvarlige forhold, sagde han.