Gå til hovedindhold
Lokalt

Lokale unge skaber utryghed: Holdt nattefest i kirke og på kirkegård

19-11-2020 KL. 20:10
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Der er sat lås på rygeskuret ved Haderup Kultur og Idrætscenter. På grund af covid-19, som der står på et skilt. Der har været virus i omløb længe, men det var først i forgårs, trædøren blev lukket, så den ikke bare kan skubbes til side.

Den reelle årsag er, at det ikke skal være muligt at samle sig bag vægge og under tag.

Livet i Haderup er ikke helt det samme for tiden. Ikke i forhold til situationen for nogle måneder siden, og det skyldes ikke kun corona.

Ved en kommunal shelterplads er der både fest, ballade og bål i et omfang, så et shelter har været ved at blive brændt af. Der bliver hentet brænde i et privat skur og tændt bål på en villavej. Forrige weekend kørte to af byens unge på 14 og 15 år galt i bil, da politiet var efter dem.

I den mere milde afdeling står de unge udenfor byens købmand og råber efter folk, mens de hører høj musik.

- I lørdags måtte jeg smide dem ud af motionscentret klokken 22 om aftenen, jeg har været nødt til at fjerne sofagruppen fra vores hyggerum, og de er gået i alarmen efter elleve et par gange, siger Kirja Lundager, som er centerleder i hallen.

Hun har sat ekstra alarm op, og hun ærgrer sig.

- Som jeg ser det, er det nogle piger fra Feldborg, Vridsted og Herrup, som kommer her til byen, og så samler nogle drenge sig omkring dem. Inden de piger ude fra kom, kunne drengene hygge sig, men jeg skal lige love for, at de gør sig til efter at pigerne er begyndt at komme i byen, lyder Kirja Lundagers version.

Opførslen sætter deres spor. Det seneste stykke tid har Kirja Lundager fundet syv graviditetstests i centret. Negative.

- Der må være nogle forældre, der ikke ved, hvad deres døtre laver, bemærker Kirja Lundager, som både har skullet rydde ekstra op i centret forud for håndboldkampe og bestilte fester.

I Haderup går snakken om, at de unge søger hen mod overdækkede steder, hvor de kan være i fred og i ly. Det kan være i anlægget, i et skur ved byens torv eller i tilfældige garager.

Menighedsrådsformand Britta Lunding Høj Andersen har også oplevet ting, hun ikke har været i nærheden af i de ni år, hun har boet i byen. Haderup Kirke blev centrum for de unges aktiviteter natten til søndag 1. november.

- Vores rengøring brugte halvanden time på at gøre kirken ren, så den var klar til de to gudstjenester, der skulle være, og præsten fortalte også kirkegængerne, hvorfor der lugtede af røg, siger Britta Lunding Høj Andersen.

Hun er meget overrasket over, at de unge kan finde på at bruge kirken som et festlokale, der strækker sig ud på kirkegården, hvor der ligger flasker og dåser.

Politiet patruljerer nu ekstra i byen, Herning Kommune har medarbejdere, der opsøger de unge på gaden, og Haderup Skole er også med i en indsats, der skal bremse den utryghed, der bobler i byen. Samtidig arbejder borgerforeningen på at etablere et korps af Natteravne i byen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland