Gå til hovedindhold
Erhverv

Lokalt projekt med i »finalen«: Fremtidens boliger kan blive skabt i Skive

09-07-2020 KL. 19:04
Empty

Klimakoordiantor Karl Krogshede (til venstre) fra Energibyen Skive og direktør for Business Skive Lars Fjalland fik sidste år en idé, som er blevet bemærket.

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Hvordan skal fremtidens boligområde se ud?

Skive kan være med til at give svaret.

Det skyldes, at Energibyen Skive og Business Skive er med i opløbet, når det gælder om af få realiseret nogle bud på fremtidens boliger.

Bag projektet Boliglaboratorium står Statens Kunstfond og fonden Realdania.

I foråret indkaldte Boliglaboratorium bud på fremtidens boligbyggeri. Et af dem kom altså fra Energibyen Skive, som Skive Kommune står bag, og Business Skive. »Blue City« kaldes Skive-projektet, som er et af 16, der er med i opløbet om at blive de fem-syv projekter, som skal realiseres. Vinderprojekterne udpeges i august.

- Vi vil skabe en helt ny bydel i Skive, der er baseret på fremtidens byggeri og samtidig tilpasset fremtidens måde at leve på. Her skal Blue Buildings bygges af bæredygtige materialer af høj kvalitet og tilsammen skabe Blue City, hvor beboerne kan leve i cirkulære og sociale symbioser. Fællesskab og innovation skal være den drivende kraft i bydelen, hvor elementer fra bofællesskaber tænkes ind i både boligen og det sociale med deleordninger og fælles faciliteter og aktiviteter, fortæller Lars Fjalland, direktør for Business Skive.

Han udtænkte sammen med Karl Krogshede fra Energibyen Skive sidste år idéen om en Blue City i Skive.

De samlede blandt andre lokale entreprenører og arkitekter og Skive College. Skive Kommunes to store projekter Big Blue Skive og GreenLab Skive ér tænkt ind i tanken om en Blue City i Skive.

- Hvor GreenLab Skive bygger på symbiose inden for energi, bygger Blue City på symbiose inden for det sociale, fortæller Lars Fjalland.

Karl Krogshede kalder idéen for et »bolig-GreenLab«.

- En Blue City med Blue Buildings vil også spille godt sammen med Big Blue Skive, hvor en af principperne er flere boliger og forskønnelse af eksisterende boliger. Den ideelle placering af den nye bydel vil være tæt på midtbyen, da vi dermed får skabt en forbindelse mellem bykernen, uddannelsesmiljøerne og GreenLab Skive, fortæller Karl Krogshede.

Der er ikke sat adresse på den muligvis kommende Blue City i Skive. Der er heller ikke skitseret nogen mulig udformning. Bliver Skive-projektet udvalgt til at blive realiseret, skal Boliglaboratorium medvirke til at konkretisere det.

Blandt områder, Skive Kommune har i spil til en ny bydel, er »Elværkskvarteret«, der involverer elværksgrunden mellem Brårupgade og Skive Å og slagterigrunden på den anden side af Brårupgade. Skive Byråd godkendte i februar sidste år en plan for den langsigtede udvikling af det område. Planen indeholder blandt andet boliger.

Lars Fjalland vil ikke nu pege på mulige placeringer af en Blue City i Skive.

Det væsentligste er, at en mulig Blue City placeres i Skive by, da det vil fremme den afgørende symbiose med omgivelserne.

Tanken om en Blue City kan minde om et bofællesskab. Men hvor et bofællesskab traditionelt lukker sig om sig selv, skal det fællesskab, en Blue City i Skive skal bygges på, række udad - det handler om at involvere og på nye måder. Beboerne i en ny bydel skal være medskabere af den - og bydelen skal gøre dem til medskabere af det sted, de bor.

Real Dania og Statens Kunstfond fik omkring 200 ansøgninger om at komme med i Boliglaboratorium.

- Vi er utrolig stolte af at være nået så langt i processen og glade for den store opbakning, der er til projektet fra Skive Kommunes borgmester Peder Christian. Kirkegaard og de lokale aktører, som har bidraget stærkt i idéudviklingen og konkretiseringen, siger Lars Fjalland.

Nu krydser han, Karl Krogshede og andre, der har bidraget til Skive-idéen , fingre.

- Det har et meget stort potentiale, hvis vi kan få realiseret vores idé. Der vil komme folk fra hele verden for at se sådan en bydel, siger Lars Fjalland.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Erhverv

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland