Lokalt

Lokalt team af corona-podere er klar på skolerne

- Jeg vil gerne være med til at hjælpe med, at skolerne kan lukke op igen, forklarer Daniel Færch Christensen, en af de tre medarbejdere i Skive Kommunes nye podeteam, der fra og med tirsdag kører ud for at kvikteste medarbejderne på kommunens skoler efter genåbningen for 0.-4. klasse.

- I den her uge har vi lavet en plan med fire test-opsamlingssteder fordelt på lokalområderne. Det er frivilligt, om man vil tage imod tilbuddet om en test, men regelmæssig brug af kviktest kan bidrage til at forebygge smitte fra personer, der endnu ikke ved, at de er smittet, siger Mette Nielsen, der er souschef i Skive Kommunes afdeling for skoler og dagtilbud.

De fire opsamlingssteder er på henholdsvis Brårup Skole, Durup Skole, Vestsalling Skole og Dagtilbuds afdeling i Balling samt Skivehus Skole. Hvert sted vil testteamet holde åbent i tidsrummet 7.30 til 11.30, og i løbet af det tidsrum kan de nå at teste omkring 50 personer.

Hvordan rullet kommer til at se ud i fremtiden, afhænger helt af udmeldingerne fra Christiansborg om, hvornår der kommer yderligere genåbninger for skolebørnene, understreger Mette Nielsen, der i øvrigt selv agerede prøveklud, da holdet mandag var samlet et par timer på Ungdomsskolen i Skive for endnu engang at øve sig i at få alle rutinerne omkring kviktestene på plads - både i forhold til hygiejne og håndtering af personoplysninger, efter at de tre medarbejdere i testteamet blev uddannet hos Falck i ugen op til vinterferien efter de gældende retningslinjer på området.

Derfor tager en af de nye medarbejdere, Signe Møller, først imod Mette Nielsen og skriver hendes oplysninger ind i et skema, inden Daniel Færch Christensen, iklædt mundbind, handsker og forklæde, beder Mette sætte sig på stolen og spørger, om hun tidligere har prøvet at få lavet en test, inden han poder hende i næsen med en vatpind.

Souschef Grethe Bach Jørgensen er ligeledes kort tid forinden blevet testet, og helt efter de nye testmedarbejderes manual de får begge en orientering om, at de skal huske at holde deres telefon åben den næste halve times tid, så de kan blive ringet op med et eventuelt positivt svar.

- Men i er i øvrigt begge negative, kan jeg se, siger en af poderne med et lille smil efter at have kastet et blik på de to souschefers test, der ligger på bordkanten.

Skive Kommune har indtil videre ansat de tre kviktest-medarbejdere 25 timer hver i den her uge og er klar til at skalere op, hvis der bliver behov for det.

Derudover er nogle af kommunens sundhedsplejersker også blevet oplært i at foretage kviktest og vil kunne træde til, hvis der bliver brug for back-up.

Sundhedsplejens folk vil her i de første uger også køre med podeteamet ud og etablerer derudover en vagttelefon, som testteamet kan kontakte, hvis der skulle opstå tvivlsspørgsmål i forbindelse med udførelsen af testene.

De tre kviktestere er alle i forvejen tilknyttet skoleområdet i Skive Kommune - blandt andet som klubmedarbejder og underviser på ungdomsskolen og lærervikar - men der har ikke været mange opgaver at kaste sig over i dette skoleår, hvor både ungdomsklubber, skøjtebane og ungdomsskolehold er nødt til at holde lukket på grund af corona.

- Det er spændende at være med til det hen her opgave. Jeg har også en lillesøster siddende hjemme, og hun vil gerne i skole, siger Signe Møller.

- Jeg har det også godt med at udfordre mig selv og få flyttet nogle af mine egne grænser, siger Jonathan Mølgaard om det nye arbejde, hvor han kommer tæt på de medarbejdere, han skal være med til at teste.

Podeteamet møder ind hver morgen på Ungdomsskolen i Skive og kører derfra ud på skolerne. Fra venstre ses Jonathan Mølgaard, Signe Møller, Daniel Færch Christensen og sundhedsplejerske Pia Larsen.  foto: hanne skibsted