Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Løkkes store valgdato-problem

12-04-2019 KL. 11:56
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Valgkampen er i gang - der mangler bare en valgdato ...

17. juni er Lars Løkke Rasmussens seneste valgdato-mulighed, for grundlovens ord indebærer, at der højst på være fire år mellem folketingsvalg, og det sidste var 18. juni 2015.

Hvorfor skynder Løkke sig ikke med at få udskrevet valget?

Fordi han i alle meningsmålinger står til at tabe - og når det er statsministerens ret alene at bestemme valgdatoen, så vil han selvfølgelig håbe på forbedrede målinger, inden han udskriver valget.

Det har tydeligvis været statsministerens plan, at der skulle komme fokus på regeringens sundhedsudspil og på at så tvivl om Socialdemokratiets udlændingekurs som regeringsparti. Samtidig forhandles stadig om et forlig om bedre muligheder for seniorførtidspension, og Løkke vil her håbe, at han kan få både DF og Radikale Venstre med i et forlig. Planen er så at øge kampagnen mod Socialdemokratiets pensionsalderudspil, som er fuld af løfter men meget lidt konkret.

Men hidtil er målingerne ikke gået Løkkes vej. Især DF - men også Venstre og Liberal Alliance - oplever dårlige målinger, og hvorfor udskrive valg, hvis man står til at tabe? Så Løkke venter - men hvor længe?

Der er normalt mindst tre uger fra valgudskrivelse til valg, og dermed bliver det tidligst i maj, at valget holdes. Her kommer så en anden faktor på banen: Søndag den 26. maj er der valg til EU-parlamentet. At holde valg koster penge, og det vil blive kritiseret, hvis Løkke udskriver valg på en anden maj-dato end 26. maj. Danmark har før slået valg sammen, og det kan være i Løkkes tanker, at hvis danskerne får to stemmesedler - én til folketingsvalg og én til EU-parlamentsvalg - så kan det måske forbedre Venstres folketingsvalg-resultat, fordi der kan være en positiv afsmitning fra EU-valget, hvor Venstre står til fremgang i forhold til katastrofevalget for fem år siden.

Hvis Løkke lancerer fælles valgdato den 26. maj for både folketingsvalg og EU-parlamentsvalg, kan DF også håbe på, at nedturen for partiets valgresultater bliver lidt mindre - blandt andet fordi Nye Borgerlige ikke stiller op til EU-valget. Håbet for DF kunne være, at hvis en vælger først har stemt DF til EU, så vil der måske være en større chance for, at vælgeren gør det samme til folketingsvalget og ikke lader sig friste af at stemme på konkurrenten fra Nye Borgerlige.

Sidste valgdato-mulighed er, at Løkke udskriver folketingsvalget lige efter EU-valget. For denne mulighed taler, at Venstre formentlig får mandat-fremgang ved EU-parlamentsvalget, og det kan skabe lidt valgoptimisme i partiet til folketingsvalgkampen. Samtidig er den senest mulige valgdato også udtryk for muligheden for, at noget »vil vise sig«, som kan styrke Løkke og Venstre.

Men et folketingsvalg udskrevet lige efter EU-parlamentsvalget og til afholdelse f.eks. 17. juni vil ikke glæde DF, der står til et elendigt EU-valgresultat. Det vil ikke være et sjovt oplæg til folketingsvalgkampen for DF.

Løkke tæller på knapper, ser prog­noser, leder efter vindersager, søger et seniorførtidspensionsforlig, forsøger maksimalt at udstille uenigheden blandt de partier, der vil pege på Mette Frederiksen - og venter.

Men snart kan han ikke vente længere. Valgdato-spørgsmålet skal afklares. Grundloven skal holdes!

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland