Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Løkkes valg om valgdatoen

25-03-2019 KL. 11:45
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

En statsminister skal normalt både have regeringen og et politisk flertals opbakning, men når det gælder valgdatoen for næste folketingsvalg, er det statsministerens valg - han bestemmer. Og man kan være sikker på, at Lars Løkke Rasmussen tænker flere scenarier igennem for at finde den for ham bedste valgdato. Det er ikke nogen nem øvelse for Løkke.

Alle meningsmålinger peger i retning af, at Lars Løkke må aflevere nøglerne til Statsministeriet. Men selvfølgelig giver han ikke op. Han vil vurdere, om politiske udspil og vedtagelser kan give afsæt til fremgang for en trængt regering og et trængt DF-støtteparti. Og han vil kunne håbe på enten forbedret gennemslagskraft i slutfasen for regeringen eller kiks og splid i oppositionen. Eller begge dele. Lige nu tegner der sig tre åbenlyse valgmuligheder: lynvalg udskrevet i denne uge til afholdelse tirsdag før påske, folketingsvalg samtidig med EU-parlamentsvalget 26. maj eller et valg udskrevet lige efter EU-valget, og så kan folketingsvalget blive holdt lige inden sidste frist den 17. juni.

Imod et lynvalg udskrevet i denne uge står, at regeringen stadig mangler at få vigtige lovforslag og forlig i hus, og vigtigst af alt, så står regeringen til at tabe magten ved et valg nu, så hvorfor ikke vente?

Stadig flere kommentatorer på Christiansborg forudser, at Løkke vælger at holde folketingsvalget samtidig med EU-parlamentsvalget 26. maj. Hvis han placerer folketingsvalget lige før eller lige efter EU-valget, vil det blive kritiseret både af økonomiske grunde og med henvisning til, at det er voldsomt, at den ene valgkamp skal afløses af den anden. Men der vil også komme kritik af et dobbelt folketings- og EU-valg. EU-debatten vil drukne i folketingsvalgkampen, og det vil også være nyt med søndag som store valgdag den 26. maj.

Hvis meningsmålingerne ikke har rettet sig set med Løkkes øjne, har han også mulighed for at vente med at udskrive folketingsvalget til efter EU-valget og vælge den sidst mulige dato - 17. juni til folketingsvalget. Sidst mulige dato fordi det seneste valg var 17. juni 2015, og grundloven bestemmer, at der højst må være fire år mellem folketingsvalgene.

Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad, noterede meget rigtigt forleden, at Venstre kan se frem til et godt EU-parlamentsvalg med chance for mandatfremgang, og det kunne være et godt afsæt for partiet til folketingsvalgkampen. Det er jo i hvert fald sidste chance! Imod et junivalg taler, at der så slet ikke vil være den mindste overraskelses-effekt, når valget udskrives, og i realiteten vil der blive en meget lang folketingsvalgkamp i maj og juni.

Løkkes problem er også, at mens Venstre og de konservative er på niveau med sidste valg, står især DF til stor tilbagegang, og Liberal Alliance til en mindre tilbagegang. Løkke vil håbe, at nye vedtagelser og forlig i den blå blok på en række politik-områder i dette forår vil give stemmer, men der skal flyttes mange stemmer, hvis det skal ende med genvalg af Løkke.

Også derfor tænker han grundigt over den dato.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland