Gå til hovedindhold
Lokalt

Lovede anonymitet: Skive har brugt fortrolige oplysninger om alle folkeskolelever

12-01-2018 KL. 08:45
Empty

Eleverne troede at de svarede anonymt på spørgsmål om deres skole og lærere, men Skive Kommune har stik mod Undervisningsministeriets anvisning, givet lærerne lov til at læse med. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Når Peter fra 4.b svarer anonymt på spørgsmål i den nationale trivselsundersøgelse, skal Peter og hans forældre kunne regne med, at undersøgelsen også er anonym. Men sådan er det ikke i Skive.

Flere medier har de seneste dage beskrevet, hvordan svar fra den årlige nationale trivselsundersøgelse i folkeskolen bliver gemt og brugt i trivselsarbejdet med de enkelte elever, selv om det strider mod retningslinjerne fra Undervisningsministeriet.

Ministeriet erkender, at de ikke har kommunikeret klart om reglerne for, hvordan de indsamlede svar skal behandles. Derfor har de sat den kommende måling i bero, som skulle være igangsat den 15. januar.

På deres hjemmeside skriver de, at det værktøj, som ministeriet stiller til rådighed til at gennemføre trivselsmålingerne, ikke giver adgang til at se besvarelserne på individniveau, men at flere kommuner, heriblandt Skive, har gjort brug af et andet system, som ikke har den begrænsning.

- Det er korrekt, at vi bruger det system, som hedder Klassetrivsel.dk, og at vi ikke bruger Undervisningsministeriets værktøj, siger souschef i Skole- og Dagtilbud i Skive Kommune, Mette Nielsen.

Ingen anonymitet

Systemet Klassetrivsel.dk er udviklet som et værktøj til skoler og lærere, som de kan bruge til at arbejde med trivslen i en skoleklasse. Værktøjet kan også bruges til at gennemføre de nationale trivselsmålinger, og elevernes svar vil i Klassetrivsel.dk være synlige for læreren.

Inden systemet blev udviklet til også at kunne omfatte den nationale trivselsmåling, forhørte Klassetrivsel.dk sig hos Undervisningsministeriet for at sikre sig, at de gerne måtte gøre elevernes svar synlige for lærere og ledelse. Det bekræftede ministeriet ifølge Lars du Jardin Nielsen, som står bag firmaet Skolevisioner ApS, der driver Klassetrivsel.dk.

- De kommuner, som har valgt vores system, har valgt det, fordi de vil kunne tilgå de her data, siger han.

- Vi giver lærerne mulighed for at handle på de svar, som børnene giver. For hvad er der forkert i, at barnets lærer har indsigt i barnets syn på egen trivsel i klassen?

Som at bruge lup til at måle temperaturen
Formanden for den ekspertgruppe, som har rådgivet Undervisningsministeriet om, hvordan de skulle undersøge skoleelevernes trivsel, og en af mændene bag spørgeskemaundersøgelserne er lodret uenig.

Ifølge ham kan man ikke bruge den nationale trivselsundersøgelse til at sige noget om, hvorvidt de enkelte elever trives.

- Det er som at bruge en lup til at måle temperaturen, siger professor ved Statens Institut for Folkesundhed Bjørn Holstein.

Han forklarer, at spørgeskemaet er lavet sådan, at det fortæller noget om skolerne som organisation og ikke noget om enkelte elevers trivsel.

Derfor er det også problematisk, at besvarelserne ikke bliver holdt anonyme.

- Det er jo uheldigt, at man lover eleverne anonymitet, når de skal svare på spørgsmål om skolen og lærerne, og at lærerne så kan læse med bagefter, siger han.

Vi kan ikke handle på anonyme data
Skive Kommune erkender, at den har brugt svarene fra den seneste trivselsmåling i 2016 til trivselsarbejde med eleverne, selv om svarene burde være anonyme. 

- Vi har gjort det, fordi vi ville kunne reagere og arbejde med elevernes trivsel. Man kan også have den tilgang, at en arbejdspladsvurdering skal være anonym, men det kan man jo ikke handle på bagefter, siger souschef i Skole- og Dagtilbud i Skive Kommune, Mette Nielsen.

Men man må jo ikke kigge på elevernes svar, når de er afgivet anonymt.

- Det kan jeg ikke svare på, når du lægger det ud sådan der. Vi har fået en skrivelse fra Undervisningsministeriet om, at den nationale trivselsmåling er sat i bero, og det tager vi til efterretning.

Kan du bekræfte, at de oplysninger, som er indsamlet i forbindelse med den nationale trivselsundersøgelse, er blevet registreret i jeres system på individniveau?

- De resultater, som eleverne har afgivet i forbindelse med den nationale trivselsundersøgelse i 2016, er tilgængelige ned på elevniveau, ja.

 Og det er ikke kommet som en overraskelse for jer, at svarene er afgivet anonymt?

- Nej, det er ikke en overraskelse, siger souschef i Skole- og Dagtilbud i Skive Kommune, Mette Nielsen.

Hun forklarer, at Skive Kommune i øjeblikket afventer svar fra Undervisningsministeriet på, hvad de skal gøre med de data, som de har registeret i deres system.

- Hvis vi bliver bedt om at slette dataene, så gør vi det, siger hun.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland