Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Mad-kommission - hold nu op!

11-01-2019 KL. 11:31
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Ikke mindst i en valgkamp kan dele af den politiske verden blive næsten sygeligt optaget af at ville løse alverdens problemer ved at nedsætte en kommission.

Det er i virkeligheden ofte en måde at tiltrække sig uforpligtende opmærksomhed på - eller et forsøg på at undgå at partiet skal mene noget konkret, som man så kan blive holdt fast på efter valget ...

Heldigvis er vælgerne - og øvrige partier - ofte hurtige til at gennemskue, når partier spiller kommissions-kortet. Socialdemokratiet er f.eks. ikke sluppet godt fra forslaget om, at der skal nedsættes en kommission efter valget, der skal vurdere integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet. Der er jo ingen grund til at lade skatteyderne betale for en kommission om det. Vælgerne må have krav på at vide, om S vil sætte ydelserne op, ned eller fastholde dem. Og nu vil SF så have nedsat en kommission, der i et års tid skal arbejde med forslag til at få danskerne til at spise mere klimavenligt og undgå madspild. Jamen, jamen - jorden kalder fornuften! Både forbrugere, producenter og butikker er jo for længst i gang med den proces, og hvis SF vil presse forbrugernes frie valg yderligere i en bestemt retning, så må partiet jo komme med konkrete forslag om f.eks. højere/lavere afgifter på diverse varer. Det er da ikke fornuftigt - nærmest latterligt - at lade skatteborgerne betale for et års kommissionsarbejde på dette område. Hold nu op!

- Vi skal gøre det så nemt og naturligt som muligt for alle at vælge den klimavenlige løsning, når vi står i supermarkedet og skal købe ind til aftensmaden, siger SF’s formand og klimaordfører Pia Olsen Dyhr.

Men forbrugerne er jo både kvikke og forskellige. Hvad er det, Pia Olsen Dyhr ikke kan finde ud af? Hun kan skære ned på bøfkød og i stedet købe mere kylling eller plantefars, hvis hun er til det. Og hun kan blive vegetar eller veganer - eller fortsætte med at spise oksekød, svinekød, kylling, kalvekød med videre, hvis det er, hvad hun helst vil. Og så eventuelt gøre noget for klimaet på anden vis.

Supermarkederne er jo allerede optaget af bølgen med varierede kostmuligheder - og også af at undgå madspild blandt andet via en masse kanontilbud på varer, der er ved at blive for gamle.

Det er virkelig svært at forstå, at det skulle være nødvendigt med ét års kommissionsarbejde om klimavenlig kost og mindre madspild. Faktisk er det en undervurdering af både forbrugere og butikker, hvis frie valg allerede fører til, at der er stor mangfoldighed på hele området - og frie valgmuligheder for frie forbrugere. Og det er hvad der er brug for - ikke kommissioner eller fanatisme.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland