Gå til hovedindhold
Sport

Mads Schæfer er klar til nyt mande-snav mod Brabrand

11-04-2019 KL. 19:56
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Debatten om homofobiske tilråb fra tribunerne har fyldt mere end snakken om fodboldspillet i denne uge.

Søndag i Odense råbte OB-tilhængere »Fischer, han er gay« mod FC Københavns danske stjernespiller. Og mandag i Farum gjorde en endnu større gruppe Brøndby-fans det samme, selv om Viktor Fischer ikke havde den mindste part i kampen.

Tilråbene er blevet fordømt fra alle sider. Dansk Boldspil-Union (DBU), Divisionsforeningen, Spillerforeningen og fanklubberne har sammen taget afstand, Brøndby og OB det samme, og fodboldens disciplinærinstans har besluttet at kigge nærmere på begge episoder og overveje eventuelle sanktioner imod klubberne.

Det mener Skive IK’s Mads Schæfer Bak er helt på sin plads.

- Jeg undrer mig over, at institutionerne ikke for flere år siden har gjort noget ved problemet. Alle omkring fodbolden ved, det her foregår - man kan ikke undgå at høre det ord (bøsse, red.) brugt på en negativ måde, siger han.

- Det er bemærkelsesværdigt, der skal en situation med en enkelt spiller til. Det virker noget tilfældigt. Jeg synes ikke, Viktor Fischer skal gøres til martyr - det er de store organisationer i fodbolden, som skal tage fat i problemets rod.

Mads Schæfer Bak har selv halvpart i det måske mest tilstræbt homo-erotiske moment i dansk fodbolds historie - og han er klar til at levere et nyt, hvis det kan være med til at flytte noget.

Da han spillede i Superligaen for Hobro, kyssede han efter et mål på Farum Park sin holdkammerat Martin Mikkelsen på munden for rullende kameraer, og klippet blev ivrigt debatteret efterfølgende. Negative kommentarer kom der ingen af, hverken sagt personligt eller ytret anonymt på de sociale medier.

- Martin og jeg er gode venner, og vi lavede en aftale om, at vi ville fejre det med et kys, hvis en af os scorede, som en sjov gimmick. Man ser det tit sydpå, hvor spillere omfavner hinanden eller kysser hinanden på panden, og hvor der er noget mere kærligt over det. Og så scorede Martin sjovt nok i den kamp, fortæller Mads Schæfer Bak om kysset i maj 2015.

Se det berømte kys her:

Der var ikke som sådan noget budskab i, at de to mandlige spilleres læber mødtes. Det var ikke et »ud af skabet«-statement, for ingen af dem er homoseksuelle, og Mads Schæfer Bak selv er gift med Emma Louise, som han har sønnen Saxo med.

På lørdag spiller Skive IK topkamp i 2. division. Og i lyset af de seneste dages begivenheder og debat er Mads Schæfer Bak klar til at sætte fokus på problemet med homofobi i fodboldverdenen, hvis lejligheden byder sig.

- Jeg er klar til at snave med en medspiller igen. Det kan jeg sagtens få sat i stand - hvis jeg scorer, tror, jeg alle bliver så glade, at de stiller sig op på række. Vi er ikke så berøringsangste i SIK.

Mads Schæfer Bak har spillet i en lang række danske klubber, som SønderjyskE, Hjørring, Hobro, Brabrand og nu SIK, og han mindes ikke at have været i et omklædningsrum, hvor det havde været et problem, hvis en spiller havde sagt, han var homoseksuel.

- Nej, det tror jeg virkelig ikke. Vi er kolleger, venner og arbejder for et fælles mål. Det er et dejligt miljø, og jeg kan ikke se, hvorfor det skulle have skabt problemer, siger han.

levn fra fortiden

- Jeg ser de homofobiske tilråb som et kulturelt problem. Det er et levn fra fortiden at bruge den slags skældsord, mener Mads Schæfer Bak, som sidste sommer blev færdig med en bachelor i historie og nu er i gang med at tage en master i International Studies på Aarhus Universitet.

- Men jeg tror på, man kan få det til at gå væk. Der skal bare slås hårdt ned på det.

- Jeg hørte et tragisk interview i radioen forleden, hvor en Brøndby-fan stillede sig op med navn og sagde, at han ville råbe »Fischer, han er gay«, når Brøndby spiller mod FC København på søndag. Sådan en mand, synes jeg, klubben bare skal udelukke.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Sport

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland