Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Måling presser både S og DF

26-10-2018 KL. 12:39
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Hverken S-formand Mette Frederiksen eller DF-lederen Kristian Thulesen Dahl nød kaffen denne fredag morgen.

I Politiken kunne de læse den seneste Megafon-meningsmåling - foretaget i denne uge - og hvis der var valg nu, ville der mandatmæssigt være to helt store tabere: Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Sjovt nok er det netop de to partier - S og DF - der har flirtet stadig mere med hinanden det seneste års tid, men den adfærd kan man ikke ligefrem påstå, at vælgerne belønner. Socialdemokratiet er med 22,3 procent flere procent under sidste valgresultat, og med 14,8 procent er DF over seks procent under valgresultatet i 2015. Til gengæld kan de to partier så iagttage, at Radikale Venstre står til en fordobling af stemmetallet og SF er tæt på det samme, mens Nye Borgerlige igen står til at komme i Folketinget og udfordre DF. Samlet set viser målingen, at Mette Frederiksen kan blive statsminister, hvis hun kan få kriseramte Uffe Elbæk til at pege på S-formanden, men det siger sig selv, at et svækket socialdemokrati kommer til at afgive betydelig indflydelse til de partier, der måtte bringe Mette Frederiksen i Statsministeriet.

Man kan også roligt fastslå, at en ren S-regering - på basis af et valgresultat, hvor kun godt hver femte stemmer på S - vil blive en noget svag regering, og det er ikke den start, Mette Frederiksen drømmer om.

Med hendes afvisning af at tage andre partier med i regering gør hun sig sårbar, når vælgerne ikke i større omfang vil stemme på Socialdemokratiet. Og det er også uforståeligt, at hun ikke skaber større klarhed over, hvor der kan gives indflydelse til de partier, der vil bringe S til magten. Udlændingeområdet er et godt eksempel. Her virker Socialdemokratiet i panisk angst over at komme med den mindste justering i form af indrømmelse til f.eks. de radikale. Men tænk hvis S og R stille og roligt havde forhandlet sig frem til, at der fortsat skal føres en stram udlændingepolitik men at f.eks. den rent symbolske smykkelov skulle opgives, at Danmark igen skal modtage kvoteflygtninge i begrænset omfang, og at kvalificeret udenlandsk arbejdskraft skal have lettere adgang til Danmark, som ønsket af erhvervslivet. Så kunne S og R have stået sammen om dette - og samtidig afvist, at der derudover ville komme en masse lempelser i udlændingepolitikken.

Nu er situationen en anden. Med stor fremgang til Radikale Venstre og SF vil de borgelige partier få frit løb i forhold til at forudsige, at Socialdemokratiet efter valget vil blive presset til en langt mere lempelig udlændingepolitik med langt flere asylsøgere og flygtninge som resultat.

Men det er selvforskyldt, at S er havnet i den situation. Det er ikke stor strategisk sans, der præger Mette Frederiksens ledelsesstil - måske er ét af problemerne, at hun lytter for meget til gruppeformand Henrik Sass Larsen, der heller ikke er manden, der skaber gode forbindelseslinjer til de partier, S er afhængige af, hvis man vil ende med at have regeringsmagten.

Kan dagens måling skabe lidt nødvendig selvransagelse hos S? Næppe!

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland