Gå til hovedindhold
Lokalt

Masser af gæster så grisen blive slagtet og gåsen blive plukket (+video)

02-12-2019 KL. 15:32
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

 

En tur til Hjerl Hede er et must for mange familier. År efter år holder de fast i traditionen om en tur til det lokale frilandsmuseum. Og for mange af dem er et besøg i forbindelse med den årlige julelevendegørelse det helt store hit.

Første dag med julelevendegørelse 2019 er ingen undtagelse. Der er lang kø ved indgangen i løbet af de første par timer efter åbningen lørdag formiddag.

Antallet af gæster i køen ved indgangen bliver i dog stærkt overgået af den kødrand af mennesker, som tager opstilling i Hjerl Hedes gamle præstegård, hvor en gris også i år bliver slagtet.

Grisen bliver trukket ud og efterfølgende skudt med en boltpistol, og så går slagtningen i gang.

Mobiltelefoner og større kameraer kommer frem, og der bliver filmet og taget stillbilleder lige så længe, slagtningen varer. Der lyder både »bvadr« og »årh« fra mængden, der har sikret sig en plads med udsigt til, hvad der egentlig skal ske, før frikadeller, mørbrad og simremad kan ende på middagsbordet.

Slagtningen af grisen er gennem de seneste år blevet et absolut publikumshit på Hjerl Hede. Slagterens hurtige snit i maven på grisekroppen, der nu hænger udspændt med hovedet nedad, får indvolde til at vælte ud.

Det syn fremkalder noget ekstra »bvadr« og nogle flere »årh«. Snart bliver organerne - et efter et - båret frem på et langt bord for at blive udstillet for publikum, der efterfølgende kan studere de enkelte organer.

Artiklen fortsætter efter videoen:

Julegrisen slagtes på Hjerl Hede from Skive Folkeblad on Vimeo.

I den anden ende af gårdspladsen ved den gamle præstegård ligger et gåsehoved. Indenfor i præstegården findes resten af gåsen i hænderne på en af de mange borgere, som år efter år er med til at skabe liv i de gamle huse på det populære frilandsmuseum. Her plukkes gåsen, og nej, den bliver ikke først skoldet. For fjerene skal efterfølgende bruges til noget helt andet, og så må de ikke være blevet våde, forklarer den frivillige gåseplukker til publikum, der også tidligt formiddag står eller sidder tæt i det lille rum, hvor kvinden erfarent og tålmodigt er i gang med at plukke gåsen.

I præstegårdens køkken damper en gryde, og her koges suppe, laves kød- og brødboller. Men også produktionen af pebernødder er i gang.

I et andet lokale er juletræet pyntet, og lysende brænder, som de gjorde i gamle dage, før lyskæder med batterier og timere som en steppebrand bredte sig fra hus til hus. Også her er der mange mennesker, og det er de færreste, som standser op ved juletræet. Interessen er større for to kvinder, som ved et tidstypisk bord på tidstypiske møbler i det historiske hus bearbejder silkepapir til smukke roser.

- Det er bare ikke jul, før vi har været en tur på Hjerl Hede, fastslår en familie, som i den vejrmæssigt smukke weekend haster af sted mod Restaurant Skyttegården for at smage på de lækkerier, der tilbydes i et telt stillet op ved det historiske traktørsted. Men et besøg hos bageren for at købe juleboller og andre lækkerier er lige så stort et must, som det er at se grisen blive slagtet og besøge alle de andre steder på Hjerl Hede.

Personligt kunne avisens udsendte godt have undværet slagtning og gåsepluk. Men aktiviteterne på heden er et sikkert hit - også når julen nærmer sig.

Hjerl Hede holder julelevendegørelse i endnu et par weekender, og både første og sidste weekend er der mulighed for at gøre en handel på markedet, som er opstillet i Hjerl Hedes visitorcenter ved siden af frilandsmuseets permanente museumsbutik.

 

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland