Gå til hovedindhold
Lokalt

Masser af nye blod-donorer har meldt sig under coronakrisen

26-05-2020 KL. 11:05
Empty

Især i april har mange nye bloddonorer meldt sig på banen, fordi det blev muligt at blive testet for antistoffer. Men også i marts, hvor landet lukkede ned, var der en markant stigning af nye tilmeldte, sammenlignet med normalt. Arkivfoto

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Landets bloddonorer har absolut ikke vendt ryggen til blodbankerne under coronakrisen.

Tværtimod.

Alene i april tilmeldte 7800 nye donorer sig på landsplan. Det er rekord.

Samtidig har blodbankerne oplevet færre afbud og færre udeblivelser under de seneste måneders coronakrise i forhold til normalt, oplyser generalsekretæren i Bloddonorerne i Danmark, Flemming Bøgh-Sørensen.

- Donorerne har været helt fantastiske til at bakke op - og der er kommet nye donorer til, konstaterer han.

Tendensen med boom i nytilmeldte donorer skinner også tydeligt igennem, når vi kigger på såvel regionalt niveau som Skive-niveau.

Langt de fleste donorer tilmelder sig via Bloddonor.dk.

I Region Midtjylland blev 524 nye donorer tilmeldt i januar. I marts lød antallet af nytilmeldte på 911, mens ikke færre end 1473 meldte sig som donor i april.

Skive, som har i alt fem tappesteder i byen, har også oplevet et boom i antallet af nye bloddonorer.

I marts fik Skives tappesteder 40 nye donorer.

I april kom 62 nye donorer til i Skive.

Det er en markant stigning sammenlignet med januar (altså inden coronakrisen var sat ind) hvor 19 meldte sig som donor i Skive.

At april både landsdækkende og i Skive ligger så højt, tilskriver Flemming Bøgh-Sørensen især, at bloddonorer siden 6. april har kunnet få testet, om man har antistoffer efter coronavirus i blodet. Testresultater, som myndigheder og sagkundskaben vil bruge til at klarlægge coronamørketallet i Danmark.

Men det er langt fra den eneste forklaring på donorboomet.

Flemming Bøgh-Sørensen hæfter sig ved, at den markante stigning allerede ses i marts - altså i den måned, hvor Danmark lukkede ned, og vi af statsministeren blev bedt om at vise samfundssind.

Flemming Bøgh-Sørensen tror, at den fremherskende krisestemning fik mange til at melde sig som donor i marts, samtidig med at Bloddonorer i Danmark gjorde meget ud af at kommunikere ud, at blodbankerne altså fortsat havde åbent, og at det var sikkert nok komme og afgive sin halv liter blod.

Som bekendt blev mange ikke akutte operationer udskudt i de første uger af nedlukningen.

Og dette - sammenholdt med nye donorer og mindre tendens til at aflyse - betyder, at blodbankernene lige nu bugner af fyldte blodposer.

- Over hele landet er der fuldstændig fyldt op på lagerne. Der er faktisk ikke brug for nye donorer flere måneder ud i fremtiden, siger bloddonorernes generalsekretær, som samtidig kan mærke, at interessen for at blive bloddonor er fladet ud her i maj, sammenlignet med april.

Fra i går mandag er muligheden for testning for antistoffer i blodbankerne midlertidigt indstillet.

Det skyldes, at den seneste leverance af test kun har en følsomhed på 69 procent, hvorimod første leverances følsomhed var oppe på 82 procent.

Det betyder, at de nye tests er mere upræcise, og en sammenligning af tallene er derfor ikke retvisende. Regionerne har derfor besluttet, at der ikke offentliggøres samlede testresultater fra og med ugen, der begyndte den 4. maj.

I Danmark er der i alt rundt regnet 180.000 bloddonorer.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland