Lokalt

Masser af test-resultater giver lokale læger bøvl: »Vores indbakke vælter i negative testsvar«

Hver gang du får taget en PCR-test for corona, skal din praktiserende læge forholde sig til testens resultat.

Og det har givet en ekstra arbejdsbyrde for lægerne, sygeplejerskerne og sekretærerne ude på de enkelte lægeklinikker.

Lægehuset i Roslev, som i alt har cirka 7600 patienter, har siden onsdag eftermiddag i sidste uge og frem til tirsdag eftermiddag i denne uge modtaget mere end 800 testsvar i indbakken.

Inger Wæhrens Winther er læge i Roslev og formand for Skiveegnens praktiserende læger.

Hun er faktisk lidt overrasket over, at en optælling har vist så mange indkomne testsvar på blot en lille uge.

Langt de fleste testsvar på Skiveegnen lige for tiden er negative.

- Det er selvfølgelig dejligt, at svarene er negative, siger Inger Wæhrens Winther.

Hvis et testsvar er negativt, skal det bare slettes.

Hvis testsvaret er positivt, så har den praktiserende læge ifølge Inger Wæhrens Winther ansvar for, at patienten er orienteret om resultatet.

Hun og hendes lægekollegaer havde som udgangspunkt gerne set et system, hvor de praktiserende læger kun modtager de positive testsvar. Altså de svar, som det giver mening, at lægen kender til i forhold til sin patient.

- Vores indbakke vælter jo i en masse negative svar. De fylder i vores system, siger Inger Wæhrens Winther.

Det kræver en del klik og tryk på slettetaster for læger, sygeplejersker og lægesekretærer at skulle se alle testsvar igennem forholde sig til hver enkelt af dem: Kan svaret slettes med det samme? Eller er det positivt og kræver en opfølgning?

Den lokale lægeformand konstaterer, at lægerne generelt er trætte af at skulle følge op på prøvesvar fra nogle -covid-19-prøver, som lægerne reelt set ikke selv har bestilt til deres patienter.

- Vi bruger tid på et arbejde, som vi egentlig ikke har bedt om, og som ikke er bestilt af os, siger Inger Wæhrens Winther.

Forventningen har været, at et arbejde med en it-løsning - som kan sortere de negative testsvar fra - skulle være klar og oppe at køre umiddelbart efter påske.

- Det var PLO’s forventning, at de negative prøvesvar ville være forsvundet fra indbakken her efter påske. Desværre kan vi forstå på en del medlemmer, at dette ikke er tilfældet, skriver PLO i en mail til Skive Folkblad.

PLO har derfor været i dialog med udviklerne af løsningen, og vurderingen er, at det virker for cirka 40 procent af landets klinikker allerede i dag. Og forventningen er, at alle de øvrige klinikker vil opleve, at de negative prøvesvar forsvinder i løbet af næste uge.

- Vores indbakke vælter jo i en masse negative svar. De fylder i vores system, siger praktiserende læge Inger Wæhrens Winther. Ifølge PLO skulle en ny, hasteimplementeret løsning gerne komme til at fungere for alle landets lægehuse.  Arkivfoto