Gå til hovedindhold
Avisen Mener

May-day for Theresa

12-12-2018 KL. 11:53
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det hele sejler i Storbritannien.

May-day, May-day nødsignalet lyder for premierminister Theresa May, som længe har fightet forgæves for en Brexit-udmeldelsesaftale mellem EU og Storbritannien efter det britiske nej ved en folkeafstemning i 2016. Men hendes tid kan snart være omme. I går skulle det britiske parlament have stemt om aftalen med EU, men Theresa May udskød afstemningen og tog en flyvetur i går til blandt andet Bruxelles - i et desperat håb om, at EU ville give flere indrømmelser. Men det gør EU ikke. No, nein, nee, non var budskabet fra EU-ledere og EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker. Og i morges stod det så klart, at der i de konservatives parlamentsgruppe i London er samlet tilstrækkeligt med mistillidserklæringer til May til, at hun kastes ud i en afstemning, der skal afgøre, om hun fortsat er konservativ leder. Hun bebudede i formiddag, at hun vil kæmpe for at vinde tillidsafstemningen i partiet, og imens er Storbritannien på alle måder ude på dybt vand. I det fodboldglade England kan man i dag varme sig ved, at alle fire engelske hold er med i Champions League kampene til foråret, men det britiske samfund er i dyb, politisk krise.

Det kan ende med parlamentsvalg i Storbritannien, men det løser ikke EU-spørgsmålet uanset, hvem der bliver premierminister. Parlamentet - og befolkningen - er kløvet i grupper, der enten vil have den aftalte skilsmisse-løsning med EU, en ny løsning, der er bedre for Storbritannien end den nuværende (men det vil EU ikke give), eller en folkeafstemning, som kan skabe mulighed for, at Storbritannien alligevel bliver i EU-samarbejdet.

Stillet over for tre valgmuligheder - at forlade EU uden en aftale, at forlade EU med Mays brexit-aftale eller at forblive i EU, var der i den seneste måling flest vælgere - men under 50 procent - der foretrak det sidste.

Et af de helt store og åbenlyse problemer i hele forløbet har været, at de britiske vælgere ikke vidste, hvad en udmeldelse ville betyde, da de stemte.

I sidste fase har det skabt problemer at skabe sikkerhed for, at der ikke kommer en gammeldags grænse mellem Nordirland, der hører til Storbritannien, og Irland, der fortsætter i EU. En sådan grænse kunne vælte den skrøbelige fredsordning mellem katolikker og protestanter.

Der er Krise med stort K i Storbritannien, og det var uansvarligt at tage afstemningen i 2016, når det var så uafklaret, hvad et nej ville indebære.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland