Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Mette F. har ro - mens Venstre slås

13-08-2019 KL. 15:03
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

I dag kommer en alt for sen - men velanbragt - undskyldning fra det officielle Danmark over for mishandling af Godhavnsdrengene. Den leveres af statsminister Mette Frederiksen (S) - og det er på høje tid. Og der er i øvrigt andre end drengene fra børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland, der fortjener en undskyldning - men det er da en start.

En såkaldt udredning finansieret af Socialministeriet har fastslået, at drenge på flere danske børnehjem i årtier blev udsat for mishandling, tæsk, seksuelle overgreb og medicinske forsøg, og unge kvinder blev sendt til f.eks. Sprogø, og også ved fejlagtig mistanke om, at de var åndssvage, blev der foretaget overgreb herunder sterilisation. Og det var i det hele taget ophold under forfærdelige vilkår. Chokerende eksempler er kommet frem fra en mørk fortid. Man kan spørge, hvad en undskyldning i dag gavner, men når f.eks. Godhavnsdrenge beretter, at en undskyldning betyder, at de så ved, at de ikke selv var ude om det, har det selvfølgelig en mening.

Mens Venstre internt skændes, så det brager, er der ro til Mette Frederiksens gøremål, og mens ingen kan være uenig i en undskyldning til Godhavnsdrengene, så er der andre forhold, som den nye regering slipper noget let omkring i ly af fokus på balladen i Venstre.

I sidste uge var der således møde mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om Mette Frederiksens store valgløfte om tidligere folkepension til udvalgte danskere. Det var - som påpeget mange steder - et letsindigt valgbudskab. Og det kolliderer ikke overraskende med virkelighedens verden.

Den luftige plan indebar, at danskere der havde arbejdet noget over 40 år på arbejdsmarkedet, skulle have ret til at gå på folkepension to-tre år før pensionsalderen - hvis de altså havde arbejdet i særligt nedslidende brancher. Uden at Mette Frederiksen eller Socialdemokratiet ville sætte navn på, hvilke brancher der blev tænkt og ikke tænkt på. Alle skulle jo have håbet, når der skulle stemmes ...

Langt mere konkret var det forlig, som V-K-LA-regeringen sammen med de radikale og DF vedtog om seniorpension, og S-regeringen burde sætte alle kræfter ind på at få det ført ud i livet. Det bygger - på tværs af brancher - på en vurdering af, om borgere kan arbejde over 15 timer om ugen eller ej, og kan de ikke det, kan de tilbydes en seniorpension, som også er klart højere end den tidligere folkepension, S opererer med.

På mødet med arbejdsmarkedets parter var der også en klar afvisning fra arbejdsgiverne til den socialdemokratiske pensionsmodel. Den vil jo indebære, at der både vil være ikke-nedslidte, der kan gå tidligere på pension - og nedslidte i ikke-udpegede brancher, der tvinges til at fortsætte på arbejdsmarkedet. Netop fordi der ikke er en individuel vurdering. Det hænger ikke sammen.

Og med begyndende mangel på arbejdskraft er det et galt signal at sende velfungerende på arbejdsmarkedet tidligt på pension. Det vil jo mindske udvikling, vækst og de skatteindtægter, der blandt andet skal bruges til at sikre de mest sårbare grupper i Danmark nogle bedre forhold.

S-udspillet om såkaldt differentieret folkepension har hele tiden været slapt formuleret, og det står stadig mere klart, at det var en omgang valgflæsk til danskerne. Mere end et halvt år efter præsentationen af udspillet er Socialdemokraterne da heller ikke kommet nærmere en afklaring af, hvilke faggrupper der skal have mulighed for tidligere pension - og hvem der ikke skal. Og der er endnu ikke sat tidshorisont på arbejdet. Regeringen bør i stedet straks sætte fokus på at få den nye, forbedrede seniorpensionsordning på plads - til gavn for nedslidte.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland