Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Mette F. vil ikke forstå alvoren

21-11-2020 KL. 06:28
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det virker desværre som om landets statsminister, Mette Frederiksen (S), stadig ikke har forstået alvoren i mink-skandalen - samtidig med at hun har især travlt med at forsøge at fjerne et ansvar hos sig selv og Statsministeriet. Det er ikke let...

Og hele tiden kommer nye oplysninger og afsløringer af, hvor lovløst og langt ude det danske samfund var, da statsministeren uden lovhjemmel og dermed med grundlovsbrud lancerede afliv-alle-mink-aktionen, som blev fortsat, selv da også Mette Frederiksen fandt ud af, at aktionen var ulovlig.

Og beskæmmende for demokratiet, at politiet fulgte op med at true minkejere til at få aflivet dyr - ellers ville myndighederne komme. Og det på et tidspunkt, hvor der stadig var tale om et grundlovsbrud - et overgreb uden lovgrundlag...

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, kalder det forfærdeligt, at betjene blev udstyret med såkaldte actioncard over for minkejerne - argumenter som fik det til at lyde som om myndighederne var parat til at tvangsaflive mink, hvis ikke ejerne selv gjorde det.

- Det er ganske forfærdeligt, for man skal have 100 procent tillid til politiet, siger Oxfeldt. Rigspolitichef Thorkild Fogde sagde i går, at han ikke har godkendt et actioncard - et talepapir - som betjente kunne bruge over for minkavlere for at få dem til at aflive dyrene. Også i den periode, hvor der slet ikke var et lovgrundlag for mink-aflivningerne. Hvem har så stået bag politiets trusler mod minkejere?

Det er heller ikke et godt tegn, at statsministeren bliver irriteret, når hun får helt relevante spørgsmål om forløbet. Det må jo undre, at statsministeren - da hun efter eget udsagn søndag den 8. november får at vide, at mink-aflivningen sker uden det nødvendige lovgrundlag - ikke som det første stopper ulovlighederne og indkalder til krisemøde. Hun siger, at hun forventede at Fødevareministeriet, som hun på det tidspunkt må have haft meget lille tillid til, ville reagere på den manglende lovhjemmel. Og derudover var Mette Frederiksens eneste synlige handling, at hun skrev til Folketingets formand!

Og mink-aflivningen fortsatte så uden lovgrundlag et par dage mere.

Statsministeren erkender fejl, men det er kun langsomt at alvoren i sagen trænger ind. Det må dog ellers gøre indtryk, når Justitsministeriet om forløbet konstaterer, at »myndighedernes ageren i det samlede forløb må anses for en tilsidesættelse af grundlæggende forvaltningsretlige normer«. Det er jo en bombe fra elite-juristerne i Justitsministeriet, og alt rigeligt til at begrunde en grundig undersøgelse.

De radikale spillede i går ud med forslag om en ny type undersøgelse - et »granskningsudvalg« - der skal udspørge både embedsmænd og politikere under vidneansvar. Det bør som minimum blive resultatet, selvom der rigeligt var og er grundlag for en kommissionsundersøgelse.

Hele forløbet har været skandaløst, og der er brug for at få afdækket omstændighederne. Magtarrogance hos etparti-regeringen har været et af problemerne. Og når Mette Frederiksen tydeligvis ikke selv kan se alvoren - herunder at hun på det afgørende møde blandt topministre havde papir om forbehold for lovhjemmel ved minkaflivning - så må et flertal nødvendig markere alvoren med en grundig undersøgelse.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland