Ritzau Kriminalitet

Morten Messerschmidt tiltales for dokumentfalsk

Folketingsmedlem og tidligere EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) tiltales for dokumentfalsk i forbindelse med Meld- og Feldsagen.

Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af et udkast til anklageskriftet i sagen.

Politikeren tiltales for at have fabrikeret falske eller urigtige oplysninger for at opnå uberettiget EU-støtte til en Meld-konference.

Ifølge Bagmandspolitiet (SØIK) fandt konferencen aldrig sted - det gjorde til gengæld en sommerkonference for Dansk Folkeparti i Skagen.

Messerschmidt skal - sammen med en medarbejder - i den forbindelse have gjort brug af en falsk "service provider-kontrakt".

Ifølge udkastet til anklageskriftet har politikeren fået Dansk Folkepartis administrationschef til at skrive under på en hotelkontrakt, som om hun var ledende medarbejder på et hotel i Skagen.

De falske dokumenter er desuden - ifølge anklagen - brugt som dokumentation over for EU, således at pengene ikke skulle betales tilbage.

Det var tilbage i august 2016, at Messerschmidt blev meldt til politiet for muligt svig med offentlige midler i Meld og Feld. Meld og Feld er henholdsvis en alliance af partier i EU og en EU-fond.

Siden har sagen været undersøgt af EU's kontor til bekæmpelse af svig - også kendt som Olaf - og af Bagmandspolitiet.

Adskillige gange har politiet udskudt en afgørelse.

I sidste uge kom det så frem, at Messerschmidt tiltales for misbrug af 98.835 kroner i forbindelse med sommerkonferencen i Skagen i 2015.

Sagens kerne er, at Dansk Folkeparti har fået EU-støtte til sommergruppemødet, selv om EU angiveligt fyldte meget lidt på mødet.

Efter tiltalen om misbrug af EU-støtte er blevet offentliggjort, har Morten Messerschmidt afvist anklagerne.

- Jeg har haft lejlighed til kort at vende sagen, også med min advokat. Og vi arbejder ud fra, at der skal ske frifindelse.

- Vi mener ikke, at vi har brudt reglerne, sagde Morten Messerschmidt i sidste uge til Ritzau.

Først mandag er det blevet kendt i offentligheden, at politikeren også tiltales for dokumentfalsk, og at en ledende medarbejder i Dansk Folkeparti har bidraget ved at sætte en falsk underskrift.

Ekstra Bladet skriver, at Dansk Folkepartis administrationschef ifølge partiets eget medie, ditoverblik.dk, ikke er tiltalt i sagen.

Inden sagen kommer for retten, skal Folketinget give sit samtykke til, at Morten Messerschmidts politiske immunitet ophæves.

Det står skrevet i grundloven, at medlemmer af Folketinget ikke kan tiltales eller fængsles uden Folketingets godkendelse.

Dette anses dog for at være en formalitet. Både Morten Messerschmidt og hans parti har tilkendegivet, at de ikke vil modsætte sig retssagen.

/ritzau/

Morten Messerschmidt (DF) er - foruden svindel med EU-midler - tiltalt for dokumentfalsk. (Arkivfoto)