Lokalt

Mynte vejede blot 24,5 kilo: »Mit liv har taget en vending på 180 grader«

I efteråret 2014 blev Mynte Salkvist fra Vridsted akutindlagt på det tidligere amtssygehus i Aarhus.

Hun havde ikke spist aftensmad i 13 år, og hun vejede blot 24,5 kilo.

Lægerne mente på det tidspunkt, at det var helt utroligt, at hun stadig var i live.

- Jeg svævede mellem liv og død, og jeg får stadig flashbacks til den dag, da jeg blev overflyttet fra Viborg til Aarhus, fordi der ikke længere var kompetence nok til at hjælpe mig i Viborg. Det var virkelig slemt, og jeg får det skidt, når jeg tænker på det, for dengang havde jeg ofte selvmordstanker, fordi alt var så uoverskueligt, siger Mynte Salkvist, der nu er blevet 33 år.

I Aarhus fik Mynte Salkvist den hjælp, hun havde brug for. Det var både på hospitalet og på Center for Spiseforstyrrelser i Risskov.

Senere fik hun også hjælp, da hun kom på et bosted i Hornsyld.

Men selv om hjælpen i flere år var lige ved siden af Mynte Salkvist, var det alligevel anoreksien, der havde magten.

- Målet var jo, at jeg skulle tage en del kilo på, men jeg følte mig som en kæmpestor ballon, når jeg bare havde taget et kilo på. Når jeg ikke indtog føde, mærkede jeg ikke de følelser, jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre ved. Jeg lukkede ned for alt det, der var svært, fordi kroppen ikke havde energi til at tage sig af dem. Det gav mig en ro, men det var ikke sundt, fortæller Mynte Salkvist.

For et år siden begyndte der for alvor at ske en positiv udvikling for Mynte Salkvist.

Hun trappede langsomt ud af de hjælpefunktioner, hun gennem flere år havde været så afhængig af på bostedet i Hornsyld.

Skridt for skridt tog Mynte Salkvist ansvar for flere og flere ting i livet, og da hun samtidig gradvist fik mere og mere kontrol over sin sygdom, formåede hun at vende op og ned på sit liv.

- Mit liv har taget en vending på 180 grader. Fra at jeg lå i min hospitalsseng og fik angstanfald, hver gang madvognen trillede ind i rummet, har jeg nu fået det sådan, at jeg har det godt med at stå i et køkken og lave mad. Jeg har fået et helt andet overskud og en helt anden glæde ved livet, siger Mynte Salkvist, der nu også spiser aftensmad hver dag.

Mynte Salkvist har også fået en kæreste, som hun kender fra ungdomsårene i Vridsted, og sammen er de for nylig flyttet ind i et hus i Sevel.

For hende er det et klart bevist på, at hun har fundet vejen tilbage til livet.

- På et tidspunkt troede jeg aldrig, jeg skulle få en kæreste, fordi jeg havde så store problemer med min sygdom. Det var slet ikke en mulighed, men nu har jeg overskud til at tænke på andre end mig selv - også selv om jeg stadig skal passe meget på mig selv. Og det er så dejligt at opleve, siger Mynte Salkvist.

I sin kæreste og sin mor, der bor i Vridsted, får Mynte Salkvist den nødvendige opbakning, når livet er svært. Og det er det stadig af og til.

På grund af sine mange år som kraftig undervægtig har Mynte Salkvist fået nogle mén for livet.

Hun har blandt andet udviklet knogleskørhed, og hun har også fået nervebaneskader i sine ben. Det betyder, at hun dagligt har rigtig mange smerter.

Siden Mynte Salkvist for seks år siden blev indlagt i Aarhus, har hun lagt cirka 20 kilo på sin vægt.

Det betyder, at hun ikke længere er i livsfare, men det betyder ikke, at anoreksi-spøgelset er forsvundet for altid.

Anoreksien sidder stadig i hende, og det vil den formentlig altid gøre, men nu har hun lært at leve med den.

- Nogle dage er bedre end andre. Jeg synes stadig, jeg vejer for meget, når jeg ser mig selv i spejlet, men nu ved jeg, hvordan jeg skal håndtere min sygdom og mine følelser omkring den, og der har jeg aldrig været før, fortæller Mynte Salkvist.

Sådan så Mynte Salkvist ud, da hun var indlagt på Center for Spiseforstyrrelser i Risskov. På billedet til højre ses hun, som hun ser ud i dag. Arkivfoto: Pauli Vendelbo