Gå til hovedindhold
Debat

Nåde for mislykkede

17-02-2019 KL. 08:25
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Du er mislykket. Den følelse rammer selvværdet. Det er en følelse, der gør ulykkelig. Derfor gør vi, hvad vi kan for at undgå at rammes af følelsen.

Hvis det er uklart hvornår man er vellykket, må man leve med frygten for at blive dømt ude. Det gælder også, hvis kravene opleves tydelige, men uopnåelige.

Det ligger dybt i os, at vi er afhængige af at være en del af fællesskabet og derfor kan frygten for at blive dømt ude skabe angst.

Angsten for at blive dømt ude vil ofte resulterer i en stor indsats for at leve op til de krav man tror andre stiller for at ville acceptere en. En indsats der nogle gange overstiger de kræfter, der er til rådighed og derfor udløser stress.

Det er godt at have travlt ind i mellem, men har du det strengt, er du sandsynligvis også anstrengende. Har du det strengt for længe bliver du tappet for energi og sindet lukker ned indtil energidepoterne er klar igen. Det kalder vi også stressrelateret depression.

Jeg forsøger at tage ved lære af beretningen om en hustru, der blev overrasket, mens hun var i seng med en anden end hendes mand. Beretningen fortæller ikke noget om hvem der greb hende på fersk gerning, eller hvorfor hun var sin mand utro. Derfor er det let at sætte sig ind i hendes sted, for følelsen af at være mislykket, hænger sammen med følelsen af at have svigtet egne eller andres idealer eller krav.

På den tid begivenheden fandt sted, kunne en kvinde, der blev grebet på ferske gerning kun forvente samme behandling som »Tyskerpigerne« fik efter besættelsen. En ydmygelse der normalt ville fortsætte hen til en skrænt, hvor kvinden ville blive styrtet ud over skrænten. Derefter ville der blive kastet sten ned over hende til alle livstegn ophørte.

Afslutningen blev anderledes for denne kvinde, fordi den tids magthavere havde et horn i siden på en profet, der afslørede at de forrådte sig mod kærligheden til næsten. Derfor førte de kvinden til profeten, der selv havde oplevet at en folkemængde ville styrte ham ud over skrænten på samme måde. Det skete fordi han fastholdt at Gud også elskede dem hans eget folk kaldte fremmede. Fastholdt profeten, at loven skulle følges og kvinden stenes, ville han fremstå som kold. Sagde han de skulle lade hende gå, fremstod han som nedbryder at samfundsbærende love.

»Den af jer der er ren, skal være den første til at kaste en sten« blev svaret på deres spørgsmål. Det fik alle til at slippe deres stene. De ældste først. Til kvinden blev der sagt: »Hvor er dine anklagere? Er der ingen der fordømmer dig? - Heller ikke jeg fordømmer dig. Gå bort herfra og synd ikke mere«.

Det fortælles ikke, men jeg forestiller mig at profeten skaffede en kappe til kvinden så hun kunne gå ærbart påklædt tilbage til hendes familie. Det ligger i hvert fald i hans ord.

Denne tildækning af det skamfulde, tager jeg til mig.

Når jeg oplever mig mislykket, tænker jeg, at det jeg skammer mig over bliver dækket af ordene som Jesus sagde: »Heller ikke jeg fordømmer dig – gå bort herfra«. Med de ord blive jeg mindet om, at jeg er elsket som mislykket, elsket som den jeg er, ikke som den jeg ville ønske jeg var. Med de ord bliver jeg dækket, så jeg kan »gå herfra« og være mere optaget af at være til glæde for andre end at skamme og ærger mig over det jeg ønskede var anderledes.

Tænker du ikke også, at du må gøre det samme, som døbt barn af Gud?

God weekend!

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive

Kultur

Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande« Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande«

112

Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland