Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Nu slår det gnister på »Borgen«

18-06-2019 KL. 11:45
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

I morgen er det to uger siden, der var valg, og det bliver næppe i denne uge, at der kommer en ny regering. Tværtimod er det fornemmelsen, at det nu slår gnister mellem partierne i forhandlingerne under Mette Frederiksens ledelse.

Det synes også at stå klart, at der er givet for mange og for dyre løfter i valgkampen, som det er umådelig svært at finde finansiering til. Og i forhold til betaling for bedre velfærd og klimaindsats er der også uenighed om, hvor pengene skal findes. »Det vil tage tid at sikre et løft af velfærden«, lyder det angiveligt i et udkast til en regeringserklæring, og det løft handler netop om, hvad man kan gøre ud over at levere den nuværende velfærd til de flere børn og flere ældre, der er på vej de kommende år.

Både SF, Enhedslisten og de radikale taler for at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030. Socialdemokratiet vil nøjes med 60 procent. De 70 procent vil koste mange milliarder kroner, og de samme partier taler for at skrotte kontanthjælpsloft, integrationsydelse og 225-timers reglen og erstatte med højere ydelser. Det vil også koste både i kroner - og i arbejdsudbud.

Alle partier, der forhandler hos Mette Frederiksen, er enige om, at der skal være flere pædagoger og sygeplejersker, men hvordan skaffes 5-10.000 flere ansatte på disse områder, når der er meget lav ledighed og mange ubesatte stillinger allerede?

Radikale Venstre betoner vigtigheden af, at der skaffes økonomi til forbedringer gennem øget arbejdsudbud - blandt andet via lavere skat på arbejde, ved at få flere til at gå fra deltid til heltidsarbejde, ved senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og øget brug af kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

- Hvornår bliver de radikales reformsult mættet, spørger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, i dag i et indlæg i Politiken. Og omvendt vil de radikale være dybt bekymrede over den strøm af forslag til højere skatter og afgifter til borgere og virksomheder, som især Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet kommer væltende med i forhandlingerne. Det er forslag, der hurtigt kan ramme udvikling, jobskabelse og dermed samlet arbejdsudbud, og de radikale bør sætte hælene i over for denne haglbyge af skattestigninger. Som socialt-liberalt midterparti må de radikale i handling vise, at man ikke er til røde økonomiske løsninger, og hvis SF/Enhedslisten ikke forstår det, må Mette Frederiksen opfordres til at tage en forhandling med V og K. Det er ikke rød blokpolitik, der er brug for.

Socialdemokratiet vil være interesseret i at lande et kompromis mellem S, SF, Enhedslisten og de radikale, men ender det med et langsomt velfærdsløft, voldsomme skattestigninger og markante lempelser i udlændingepolitikken, vil S-ledelsen stå med et forklaringsproblem og med risiko for at tabe mange vælgere. Også derfor kan en midtvejs-snak med V og K blive nyttig for Mette Frederiksen.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland