Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Nu vil SF i regering - igen

11-02-2019 KL. 11:19
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det bliver ikke svenske tilstande, men det kommer til at tage tid med at få dannet en regering efter næste valg.

Bliver der mulighed for genvalg til Lars Løkke som statsminister, skal han både håndtere ultimative krav på udlændingeområdet fra Nye Borgerlige, der forventes at komme i Folketinget. Og så skal Løkke afklare, om DF skal med i regeringen - og om Liberal Alliance skal ud. Det vil der gå noget tid med.

Og hvis Løkke ikke har noget, der ligner et flertal bag sig, skal S-formand Mette Frederiksen navigere i et farefyldt farvand med vidt forskellige partimeldinger. Alternativet peger indtil videre fortsat på Uffe Elbæk som partiets statsministerkandidat, og fastholdes den melding, kan det tænkes, at der hverken er et flertal for Løkke eller Frederiksen.

De radikale vil have politisk indflydelse på et S-regeringsprogram, hvis Socialdemokratiet skal gøre brug af de radikales mandater i statsministerkampen, og i weekenden kom der så en variant fra SF.

- SF peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger og kan støtte Mette Frederiksen som ny statsminister på den betingelse, at hun danner en regering bestående af flere partier fra hendes parlamentariske grundlag.

Sådan vil SF’s anbefaling lyde under en såkaldt dronningerunde efter valget, og SF-formand Pia Olsen Dyhr efterlod i Politiken i går ikke tvivl om, at SF er klar til at gå i regering igen.

Der er til gengæld ikke noget som helst, der tyder på, at Socialdemokratiet - eller andre partier - har mod på at tage SF med i et regeringsansvar igen. SF som regeringsparti blev afprøvet under S-R-SF-regeringen fra 2011 og frem til 2014, hvor SF gav op efter intern strid og forlod regeringen. Markante SF’ere forlod partiet. Det kan godt være, at SF allerede har lyst til ministerposter igen, men det er altså ikke glemt hos S og andre partier, at SF var til regeringseksamen for første gang fra 2011-2014 - og dumpede med et brag. Og det er værd at bemærke, at SF’s ønske om en S-ledet flerpartiregering ikke er spor ultimativt, og derfor vil det ende med SF-opbakning til en ren S-regering. Men der vil gå lidt længere tid med øvelsen.

Socialdemokratiet holder fast i, at man efter næste valg alene går efter en S-regering uden andre partier, og SF-gruppeformand Jacob Mark fastslår, at hvis Socialdemokratiet ikke vil opfylde ønsket om flere partier i en S-ledet regering, så vil SF i en anden dronningerunde stadig pege på Mette Frederiksen som statsminister og dermed bane vejen for en ren S-regering.

Men SF ser frem til, at Socialdemokratiet under alle omstændigheder vil lytte til støttepartierne efter valget - inden en regeringsdannelse. Problemet for S kan så hurtigt blive, at det er meget forskellige råd og politiske markeringer, der vil komme til S-ledelsen fra SF, Enhedslisten, de radikale og Alternativet. Det kan blive vanskelige vilkår, en S-regering skal søsættes under, og under alle omstændigheder vil forhandlingerne efter valget blive mere komplicerede end normalt her i landet.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland