Gå til hovedindhold
Lokalt

Ny analyse: Brug for mange flere plejeboliger om få år - små plejehjem er dyrere at drive

02-07-2020 KL. 05:46
Empty

Samlet set bliver der brug for flere plejeboliger i Skive Kommune, men det kan godt være, at de bliver fordelt på færre plejehjem, for der er penge at spare på driften, hvis man vælger at have større plejehjem, mener Kommunernes Landsforenings Konsulenttjeneste.

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Om fem år vil Skive Kommune have brug for 60-84 flere plejeboliger og om 10 år 104-154 flere plejeboliger end nu.

Det fremgår af en analyse, Kommunernes Landsforenings Konsulenttjeneste (KLK) har lavet for Skive Kommune.

Skive Kommune har nu 459 plejeboliger og 50 midlertidige plejeboliger på kommunens plejehjem.

Samtidig er der væsentlige forhold, som sænker behovet for kommunale plejehjem og plejeboliger i Skive Kommune. Det er væsentligt dyrere at drive små plejehjem. Det koster i snit Skive Kommune 410.000 kroner at have en plads på et plejehjem.

Pladser på små plejehjem i Hem, Rønbjerg og Højslev koster ifølge KLK-rapporten 530.000 kroner pr. år. Skive Kommune er sammenlignet med andre kommuner meget villig til at give borgere med behov en plads på et plejehjem. KLK peger på, at Skive Kommune har lav belægning på nogle plejehjem. Snart åbner det nye friplejehjem i Dommerby - det vil reducere behovet for pladser på øvrige plejehjem i Skive Kommune.

KLK anbefaler, at Skive Byråd og Skive Kommune overvejer, om størrelsen på Skive Kommunes plejecentre er den rigtige, og om ændring i strukturen - for eksempel i retning af færre og større plejecentre - kan gøre plejecentre billigere at drive, samtidig med at kvaliteten af plejen på plejecentre bliver bedre.

Når det gælder skoler og daginstitutioner henviser KLK til, at antallet af 0-16-årige i Skive Kommune er faldet over de senere år, og at faldet vil fortsætte. KLK ser en efterspørgsel efter større skoler, og at små skoler vil blive endnu mindre i fremtiden.

KLK vurderer, at befolkningsudviklingen bør give anledning til en særlig opmærksomhed på, hvorvidt Skive Kommunes nuværende skolestruktur også på lang sigt er den rigtige, eller om skolerne gennemsnitligt bliver for små, hvis strukturen fastholdes.

Skive Kommune bruger relativt mange penge pr. elev på kommunens små skoler, mens de større skoler har lavere udgifter til personale pr. elev. Der er store variationer mellem skolerne, hvilket yderligere understøtter behovet for at kigge på Skive Kommunes struktur, når det gælder skoler, vurderer KLK.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland