Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Ny retning og bredt samarbejde

07-06-2019 KL. 07:41
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Folketingsvalget blev dramatisk.

Lars Løkke Rasmussen var i formiddag hos dronningen for at meddele regeringens afsked. En dronningerunde med partierne i dag vil vise, at flest peger på Mette Frederiksen som forhandlingsleder. Hun vil danne en ren S-regering, men det er et krav fra blandt andre de radikale, at der først kan dannes en regering, hvis der er enighed blandt et flertal for et regeringsprogram.

Valget blev også højdramatisk for Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. DF blev mere end halveret, og Liberal Alliance fik ikke genvalgt partiets formand Anders Samuelsen. Mandatmæssigt blev vinderne Venstre, de konservative, Radikale Venstre og SF. Og Nye Borgerlige kom som det eneste af de nye partier over spærregrænsen.

Vælgerne har ønsket ny retning, men det er samtidig signaleret, at vælgerne forventer, at der kommer et bredere samarbejde. Blå blok nedsmeltede ved valget, og blåt styre skal ikke veksles til rød blokpolitik. Der er brug for et opgør med gammeldags blokpolitik, og det bliver ikke mindst de radikales opgave at sikre, at der både sættes en ny retning, samarbejdes bredt og holdes fast i en sund økonomi.

Der venter lange og hårde forhandlinger mellem Socialdemokratiet, de radikale, SF og Enhedslisten, og Mette Frederiksen bør også tage drøftelser med Venstre og de konservative.

Der er brug for opgør med symbolpolitik, brug for satsning på uddannelse, grøn omstilling og udvalgte velfærdsforbedringer. Samtidig skal en sund økonomi fastholdes, og en ny regering skal ikke komme væltende med nye skatter - heller ikke til det erhvervsliv, der skal sikre det økonomiske råderum, der kan finansiere blandt andet ekstra velfærd og klimaindsats. Efter valget er det hverdag, og det vil stå klart, at der generelt er lovet alt for meget til vælgerne.

Lokalt er der grund til at glæde sig over, at Skiveegnen styrkes på Christiansborg. Skivekredsens Inger Støjberg (V) og Andreas Steenberg (R) står til flotte genvalg, og Socialdemokratiets Anne Paulin står med gode chancer for nyvalg. Samtidig er det nye SF-folketingsmedlem fra Vestjyllands Storkreds, Signe Munk, på vej til at bosætte sig på Fur, og dermed får Skivekredsen også et folketingsmedlem med bopæl i kredsen. Orla Østerby (K), der er opstillet i Skivekredsen og flere andre kredse, står også med gode genvalgschancer efter et flot valg for de konservative.

Med Venstres fremgang kan Lars Løkke Rasmussen vælge at fortsætte som V-formand - i hvert fald indtil videre. Venstres problem er, at et formandsvalg kan starte en større fløjkrig, for der er stor uenighed om, hvem der skal være den næste formand. Tal fra de to Herning-valgkredse tyder på, at Kristian Jensen i sin højborg har fået markant færre personlige stemmer, mens Inger Støjberg har stor fremgang. Holder den tendens ved dagens optællinger, kan Støjberg ende med at vinde klart i antal personlige stemmer over Kristian Jensen, og det vil svække ham i hans formandsambitioner.

Forhåbentlig vil både Venstre og de konservative vise vilje til bredt samarbejde, og helt nødvendigt er det, at Mette Frederiksen også lægger op til dette. Og blandt andre de radikale bør aktivt virke for, at der i størst mulig omfang kommer brede, holdbare løsninger.

Blå blok nedsmeltede ved valget, men det skal ikke erstattes af rød blok blokpolitik. Ny retning skal også være ægte interesse i, at der skal samarbejdes bredt i Folketinget.

Vælgerne har talt - lokalt og nationalt. Nu skal der på Christiansborg følges op med konstruktiv indsats.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland