Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Øko-glade køer og livsglæde

16-04-2018 KL. 13:10
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det er blevet en folkelig succes.

Når der kaldes til øko-dag, og økologiske køer kommer dansende og hoppende på græs, myldrer tusinder af danskere frem for at gøre det til en del af en forårssøndags livsglæde.

Sådan var det også i går, hvor der alene på Skive-egnen var tre steder med »sæson-start« for køer i det fri, og her i avisen kan du læse, hvor festligt det gik for sig, da de økologiske køer hos Lene og Michael Bisgaard ved Hagens Mølle nord for Skive indledte den nye sæson på græs. Og som det fremgår af dagens reportage blev det festligere med en veloplagt Anders Lund Madsen til at kommentere - selvom køerne lige skulle vænne sig til hans højlydte udtalelser...

Overalt i Danmark var billedet det samme. Masser af tilskuere, masser af glæde for flere generationer. Og sundt at også børn ser og får forståelse for, hvor mælk og kød kommer fra. Danmark er også et landbrugsland.

Samtidig er Dannmark ved at blive verdensmestre i økologi - og med blandt andet Thise Mejeri i topform er Skive-egnen også en del af den succes. Det økologiske salg på hjemmemarkedet og til eksport boomer og nåede i 2017 en ny rekord på 17,2 milliarder kroner. Det er en stigning på 16 procent i forhold til året før, og nu forventes en omsætning af økologiske varer i hele Danmark på 23 milliarder kroner i 2020. Danmark har faktisk erobret en førsteplads i verden, fordi den økologiske andel af det samlede fødevaresalg i Danmark nu er over 10 procent.

- Det er vi pavestolte over. Det viser, at mange danskere ønsker at gøre en forskel, når de lægger varer i kurven, siger Helle Borup Friberg, administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

Det er en stolthed, der er til at forstå. Og samtidig er det klogt, at økologerne ikke med fanatisme i stemmen angriber de forbrugere, der køber ikke-økologisk - og det er jo klart de fleste. Der gøres stille og roligt opmærksom på, at hvis man er interesseret, så bliver der stadig flere økologiske produkter, og så er det selvfølgelig valgfrit, hvad forbrugeren satser på. Ikke noget formynderi - men flere valgmuligheder.

Det kunne de veganere, der flere steder i landet i går valgte at demonstrere mod køer, lære meget af. Det er selvfølgelig aldeles frivilligt, hvad det enkelte menneske vil spise eller ikke spise, men det får jo et fanatisk skær, når veganere møder frem til en glædelig øko-dag for mennesker og køer med et budskab om, at landmænd slet ikke skal have dyr og at man ikke skal spise kød eller drikke mælk.

Samme fanatisme har fået nogle veganere til at forsøge at ødelægge grundlaget for en slagterforretning ved bevidst at give butikken dårlige anmeldelser på nettet. Heldigvis var der så tilfredse kunder, der svarede igen ved at give butikkens kødvarer topkarakterer på nettet! Men nærmest at udskamme mennesker, der sælger eller spiser kød, er godt nok langt ude.

Langt ude er det også, når man på nettet kan opleve en veganer, der seriøst foreslår at hun for at komme af med lus - og for ikke at dræbe dem - skulle tage i skoven og rede lusene ud i et naturligt miljø...

I et frit land skal der altid tænkes, tales, skrives og spises frit. Og vegetarer, veganere og mennesker der nyder kød og mælk skal der alle være plads til. Pas på fanatismen - og spolér ikke andres glæde over glade øko-køer!

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland