Gå til hovedindhold
Lokalt

Ølejr på Fur er meget eftertragtet: Bliver udsolgt på få minutter

17-07-2018 KL. 16:21
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

 

Gemt væk på Furs østkyst ligger en lille perle af en ølejr, ukendt for de fleste. Placeret lige ved »Guldkysten«, med udsigt til Limfjorden.

En lille tidslomme, hvor tiden nærmest går i stå i takt med, at mobiltelefoner og andet elektronik løber tør for strøm.

Hvert år i juli mødes knap 200 mennesker, som er glade for folkemusik, og bor i en stor teltlejr på Fur i otte eller 11 dage.

Det har de gjort lige siden 1989, og det bliver de formentlig ved med i mange år.

Er du først blevet en del af Furlejren, er der stor sandsynlighed for, at du vender tilbage året efter.

Blandt de 95 personer, der lige nu deltager i den første af to Furlejre her i juli, er der kun fem nye ansigter. Resten er gengangere fra tidligere år.

- Når først man har prøvet det, kan man ikke stoppe, siger Meinhardt Jacobsen, der kommer fra Færøerne og i dag bor i Aarhus.

Han er en af dem, der har været med i længst tid. I alt har den 56-årige færing været med på Furlejren 27 gange ud af 30 mulige.

- Grunden til, at folk kommer tilbage år efter år, er, at det er en fantastisk familielejr. Vi er tre generationer samlet her.

- Mine børn kommer, uanset om jeg er med eller ej, siger Meinhardt Jacobsen.

Barn af Furlejren

At Furlejren er populær vidner billetsalget om. Fur 8’, som er den korteste af de to årlige Furlejre, bliver udsolgt på få minutter, når billetterne bliver sat til salg i februar.

- Folk kommer tilbage for at mødes med de venner, de har fået på Furlejren de tidligere år, forklarer Meinhardt Jacobsen.

En af dem, der er vokset op med Furlejren, er 13-årige Rebecca Nielsen.

Første gang hun var med på ølejren på Fur, var hun fire år gammel. Siden da har hun deltaget næsten hvert år, og hun agter at fortsætte med det.

- De år man ikke kan komme, savner man det meget, siger Rebecca Nielsen.

Hun nyder at kunne dyrke sin passion for folkemusik sammen med ligesindede.

- Ingen i min folkeskoleklasse ved noget som helst om folkemusik, siger Rebecca Nielsen, der går i 7. klasse.

Hun begyndte at spille violin i en tidlig alder og spiller i dag folkemusik i et band med sin far, Iwo Nielsen, som også er fast deltager på Furlejren.

På ølejren hænger hun ud sammen med de andre unge, spiller brætspil og bader i fjorden.

- Mange af dem ser jeg kun denne ene gang om året, så der går en del tid med at høre, hvad hinanden har lavet det seneste år, fortæller hun.

Øllejr

Folkemusikken er det, der binder mange af personerne på ølejren sammen. Men det er ikke et krav, at man kan spille folkemusik eller danse folkedans for at være der.

Nogle nyder bare den afslappede stemning og den enkle livsstil, Furlejren indbyder til.

Den yngste deltager på Furlejren er et halvt år gammel, mens den ældste er 76 år.

På ølejren er der en stor flok af personer i 20’erne og 30’erne, der deltog i ølejren som børn og nu selv har fået børn, som de tager med til Fur.

Mange af de unge har på Furlejren drukket deres første øl. På øen, hvor alkohol i mange år var ildeset.

- Det er en god og sikker måde for dem at få deres første brandert i de her omgivelser, mener Meinhardt Jacobsen.

Han har selv to børn med på lejren i år. Den ældste af hans børn var første gang med på Furlejren, da han var seks måneder gammel i 1991.

Lokale forsyninger

Et fast holdepunkt på ølejren er de professionelle musikere, der er hyret ind til at være »igangsættere«. De fleste dage bruger de et par timer på at lære folk nogle folkemelodier eller folkedanse.

Basen for ølejren er en naturcampingplads, som Furlejren lejer af Skive Kommune, som blandt andet har hjulpet med at installere rindende vand.

Et stort, hvidt telt, der kan måle sig med det på Skive-egnen i år meget omtalte event-telt, er lejrens samlingspunkt og indeholder både køkken, spiseborde og dansegulv.

Ved et af langbordene er en gruppe unge i gang med at spille brætspillet Settlers, og længere nede ad bordet går snakken flittigt om, hvilke underholdende indslag folk vil byde ind med til viseaften senere på dagen.

Folk forsyner sig flittigt med øl fra de kasser med Hancock-øl, der står op ad teltdugen. Især Black og Hancocks Furøl er populære.

Uden for teltet ligger folk i græsset og nyder solen, mens andre er ved at forberede aftensmaden.

Inde mellem træerne er det muligt at tage et bad i en interimistisk brusekabine.

For nogle er det lang tid at bo så tæt sammen. Andre kan ikke få nok af livet i ølejren og har valgt at tage begge Furlejre med, som foregår kort efter hinanden - i alt næsten tre uger.

 

 

 

 

 

 

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Lokalt

Kæmpe fremmøde: Fjernvarme-bestyrelse ville fritages for ansvar, men trak forslag Kæmpe fremmøde: Fjernvarme-bestyrelse ville fritages for ansvar, men trak forslag

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland