Gå til hovedindhold
Debat

Omsorgssvigt

10-07-2020 KL. 14:20
Empty

Genrefoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det sker efterhånden ofte, at vi hører om omsorgssvigt på kommunale plejehjem. Den episode der nu kører i pressen, handler om 90 årige Else, som bor på plejehjemmet Kongsgården i Århus.

Det er meget vanskelig at påvise omsorgssvig på plejehjem, da alle ansatte har tavshedspligt, hvilket de ofte bliver mindet om. De ansatte vil jo også nødig angive kollegaer, derfor er plejehjemmene lukket land for offentligheden. I sagen Else, fik værgen og pårørende, TV2 til at lave en dokumentar film, som kommunen gik til retten for at få stoppet, det lykkedes for kommunen med augmentation om, at Else ikke var i stand til selv at give lov, det udstiller kommunen, som åbenbart mener de bestemmer over Else, og som vi ofte ser, så giver retten kommunen medhold.

Lad os lige slå fast hvad et plejehjem er, det er en samling af boliger, som den ældre lejer på normal måde med indskud og husleje. Kommunens opgave er, at yde den service, som den ældre er visiteret til. Kommunen ansatte har ingen rettigheder overfor beboeren, de skal serviceres på linje med ældre i egen bolig.

Når personalet begynder at tale hårdt og kommanderende til de ældre så betragter de, de ældre som indlagte på en institution, hvilket er helt forkert.

Ældre der ikke selv kan beslutte som Else, har en værge som er godkendt af Statsforvaltningen, værgen træffer de beslutninger, som Else ikke kan træffe. Værgen gav tilladelse til, at TV2 dokumenterede Elses omsorgssvigt. Det er for mig uforståelig, hvordan kommunen kan gå til retten, og tilsidesætte værgen beslutning, ved selv at påtage sig rollen som overordnet værge, hvilket de jo gør i denne sag. Retten burde have afvist sagen.

Heldigvis har vi nogle journalister, der forholder sig kritisk til magthaverne, de sikrede at dokumentarfilmen blev vist, hvilket ser ud til, at få stor betydning fremover. En stor tak til TV2 og Ekstrabladet.

Jeg håber at højesteret underkender kommunen ret til at bestemme over enkelte personer, som har en udpeget værge samt flere pårørende, hvis de giver landsretten medhold, så har vi et demokratisk problem, som kræver lovindgreb.

Det er ikke første gang, jeg hører om omsorgssvigt eller det der ligner, men når den der fortæller det ikke kan stå frem grundet tavshedspligten, så er det svært, at rapportere det til kommunen som forlanger, at man skal opgive navne for at ville reagere. Det må være i kommunens interesse, at få fat i sagen når den opstår, ellers udvikler det sig til en kultur, som den man nu har på Kongsgården.

Sagen viser også, at det store og omkostnings tunge arbejde, med at føre tilsyn med alle plejehjem ikke fungere, det er bare blevet til et bureaukratisk indsats, der er iscenesat. Jeg håber, at sundhedsministeren erstatter de nuværende tilsyn, med noget der virkelig kan tage temperaturen på et plejehjem.

Carl Eiler Carlsen

Durupvej 33B Glyngøre

7870 Roslev

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland