Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Opbrud og vælgerbevægelser

27-06-2020 KL. 06:28
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

I en af de sidste meningsmålinger før ferietiden for alvor sætter ind, er der visse tegn på opbrud og interessante vælgerbevægelser efter tre en halv måned med »coronatid« i Danmark.

Det er Megafon-instituttet, der for TV2 og Politiken har taget den politiske temperatur. I en tidligere måling blomstrede Mette Frederiksen og Socialdemokratiet frem til over 34 procent af stemmerne. Der var klar effekt af synlighed under coronakrisens start med masser af profilering af statsministeren, der som flere andre regeringer i Europa kunne glæde sig over, at vælgerne i en krisetid har tendens til at samle sig i øget omfang bag den politiske leder. Men med flere kiks i genåbningsfasen, uforklarlig linje og en vis træthed over statsministerens mange pressemøder med doserende taler, må Socialdemokratiet nu se på, at 3,2 procent af vælgerne er gået fra partiet siden sidste måling. Det giver dog stadig S et flot resultat på 31 procent - fem procent mere end ved valget.

Opbrud er der så til højre i dansk politik, hvor Nye Borgerlige nu overhaler Dansk Folkeparti i vælgertilslutning. Og det er udtryk for, at DF-nedturen bare fortsætter, og at Nye Borgerlige har held til at score nye vælgere. 6,2 til Nye Borgerlige er en fremgang på næsten fire procent siden sidste års valg, mens DF med 6,1 procent har tabt yderligere 2,5 procent siden katastrofevalget i juni sidste år. Uro i baglandet og uro om Kristian Thulesen Dahls formandsskab er med til at forstærke DF-krisen.

DF og Nye Borgelige kæmper angiveligt en del om de samme vælgere, og det gør Venstre og de konservative også. Ved valget sidste år var Venstre 16,8 procent større end de konservative. I den nye Megafon-måling er forskellen mellem de to partier blot 8,4. Venstre har tabt seks procent siden valget, mens de konservative har vundet 2,4 procent. Absolut et udtryk for, at det har været svært for V-formand Jakob Ellemann-Jensen at brage igennem over for vælgerne. På borgerlig side er der i øvrigt også fremgang til Liberal Alliance.

Hos de røde - Enhedslisten og SF - er der uforandret tilslutning i forhold til valget, mens Alternativet ikke overraskende står til at ryge helt ud af Folketinget ved et valg nu. Senest er det kommet frem, at den tidligere leder af Alternativet, Uffe Elbæk, ligefrem var bange for den nuværende leder, Josephine Fock...

Radikale Venstre er i Megafon-målingen en anelse under valgresultatet, men partiet er gået frem siden seneste måling.

I maj var der 103 mandater bag den nuværende regering i en måling. I den nye måling er der 98 - mens de borgerlige kan mønstre 77 mandater. Det er således op ad bakke for Jakob Ellemann-Jensens statsministerdrømme - med mindre han kan få held med den åbenlyse samarbejds-satsning med Radikale Venstre. Senest har Venstre og Radikale Venstre dannet parløb om klima og grøn skattereform, og de er i forvejen mere enige end S og R om en række politikområder. Det gælder f.eks økonomi, reformer, EU, skat og tilbagetrækningsreform.

Med opbakning fra omkring otte procent af vælgerne spiller de radikale som så ofte før en afgørende rolle for, hvilken regering der kan dannes. Og det lader sig ikke skjule, at der er stærkt voksende utilfredshed med S-regeringen i den radikale folketingsgruppe. Som midterparti er det radikal classic at kunne samarbejde til begge sider i Folketinget. Det afgørende er, hvad man samarbejder om - ikke hvem man samarbejder med.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland