Gå til hovedindhold
Debat

Operation for prostatakræft

15-07-2019 KL. 15:18
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

I torsdags var der en artikel i Skive Folkeblad om en Skive mand, der med et lykkeligt resultat var blevet behandlet i Tyskland (på en privatklinik) med den såkaldte NanoKnife metode, der er meget mere skånsom end de traditionelle behandlingsmetoder, der p.t. anvendes i Danmark (stråler eller operation med fjernelse af mere eller mindre af prostata, som er langt den mest udbredte behandlingsmetode, hvis kræften ikke har spredt sig til skelettet).

Vidste man ikke bedre, kunne man let få den opfattelse, at blev NanoKnife metoden indført i Danmark, ville mange flere prostatakræftpatienter kunne blive behandlet med denne skånsomme metode og blive helbredt.

Det er imidlertid ikke tilfældet. Patienter med prostatakræft kan muligvis behandles med NanoKnife, hvis der kun er en enkelt kræftknude eller et par stykker, der sidder tæt ved hinanden, ligesom knuderne skal være små.

I virkelighedens verden er det ikke tilfældet, da der oftest er flere kræftknuder, som samtidig sidder tilfældig spredt i prostata og ligeledes er større end en NanoKnife behandling kan klare.

Har kræften spredt sig til skelettet (det sker i cirka 1.200 tilfælde om året, er der ingen behandlingsmetoder, sygdommen er dødelig. Man kan kun udsætte det endelige ved hjælp af medicin med flere store eller mindre ubehagelige bivirkninger for den enkelte patient.

Men under alle omstændigheder og som ved andre kræftsygdomme er det vigtigt, at prostatakræft opdages så tidligt som muligt, hvis behandlingen skal være effektiv. Så har man en eller flere indikationer på at man kan have prostatakræft, er det med at komme til læge så hurtigt som muligt.

Indikationerne kan man let google på nettet. Evt. kan man rette henvendelse til undertegnede og få tilsendt en lille bog om prostatakræft i pdf-format (kan læses på computeren eller udskrives).

Med venlig hilsen

Ole Pedersen,

Kirke Allé 46,

7800 Skive

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland