Gå til hovedindhold
Lokalt

Ovenpå stress og konkurs: Blomster hjalp Klaus tilbage til livet

19-10-2018 KL. 17:13
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Haven og arbejdet ude i den fri natur med at få blomster, træer og krydderurter til at spire og gro var med til at få Klaus Ravnborg tilbage til livet igen, da han for nogle år siden var nede med stress.

Nu arbejder den tidligere selvstændige IT-mand som gartner, og også i fritiden nyder han at trække i gummistøvlerne og arbejde i haven.

- Det her er ren medicin til sjælen, når man som jeg har været nede med stress, siger 56-årige Klaus Ravnborg, da vi står midt ude i et blomstrende hav af georginer.

Georginer - eller dahlia som blomsterne med de mange blomsterhoveder i alle mulige farver også kaldes - går i hi for vinteren, og derfor skal de mange knolde på marken snart graves op. På stykket er der plantet godt og vel 1100 knolde, og på et stykke tættere på stuehuset står yderligere 300 georginer.

De første rækker er allerede gravet op, men inden de alle forsvinder, håber Klaus Ravnborg, at flere kan få glæde af blomsterne.

- Er det ikke trist, at de er på vej op? Hvis nogen har lyst til at plukke en buket eller to, skal de være meget velkomne til at holde ind og gå ind og plukke en buket. Adressen er Nørre Ramsingvej 9A, lyder opfordringen, som Klaus Ravnborg også har delt på Skive Havekreds’ side på Facebook.

Klaus og Helle Ravnborg har boet på det nedlagte landbrug i et par år. Her er de nu landet oven på nogle år med både stress og økonomiske vanskeligheder, som betød, at Klaus måtte lukke sit IT-firma.

- Det har været drømmen i mange år at få sådan et sted som her, siger Klaus Ravnborg, der nu også har taget en række AMU-kurser inden for det grønne område.

Det er velkendt, at haver har en helende virkning på stress, og Klaus Ravnborg oplevede selv, at det gav ham mere ro i sjælen, da han i det små begyndte med at lave sommerblomster, da de boede i Håsum i nogle år efter at være flyttet fra Kjeldbjerg, hvor de boede i en årrække.

- Som stresset sad jeg meget inde i sofaen og kom ikke rigtig i gang med noget. Så var det medicin at gå ud i haven og have noget at tage mig til. Så det er ikke så mange år siden, jeg kom i gang med det grønne og mærkede, hvad den interesse kunne gøre ved en.

Senere begyndte han at arbejde med æbletræer. 100 æbletræer kom i jorden, men haren kom og ødelagde halvdelen af dem, så nu har Klaus Ravnborg selv podet en masse nye, så der kan blive genplantet.

På hans lille planteskole ved siden af den gamle stald står også for eksempel hvidløg i lange rækker, krydderurter og mange forskellige sommerfuglebuske, som han også er begyndt at samle på samme måde, som han er blevet bidt af georginerne.

Når de mange georgineknolde er gravet op og delt, så der næste år kan plantes tre gange så mange, vil han sortere dem efter farve, og så er det planen at begynde at sælge af dem til foråret.

- Resten af jordstykket her vil jeg lave til en besøgshave med lægeurter, krydderurter, buske og træer, så andre kan få del i glæden ved det grønne og mærke, hvor godt det gør, når man går ude og så mange ting taler til sanserne. De smukke farver, man ser med øjnene, de dufte, man dufter, og lyden af fuglene og blæsten i træerne, siger Klaus Ravnborg.

- Jeg kunne jo sagtens finde masser af opgaver her med for eksempel at få huset repareret eller fjernet alle brændenælderne, men nu tager jeg det i det tempo, det kommer.

Selv om den lange sygemelding med stress var en hård periode at komme igennem, vil Klaus Ravnborg ikke være den foruden.

- Set i bakspejlet var det godt at blive rykket i og få bremset lidt op.

- Jeg kommer jo fra IT-verdenen, efter at jeg som ung blev uddannet radiomekaniker, og tidligere var IT hele min verden, men den verden skal jeg ikke tilbage til. Det ville være rent selvmord, hvis jeg gjorde det. Det der stress slipper man aldrig helt af med. Det ligger på lur lige bag ved, når man først én gang har haft stress, og så er det, at havearbejde og det at være ude i naturen er både ren fornøjelse, ren terapi og ren medicin for sjælen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland